1776 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 26 hét 1 nap .

Ha a nyuszi nem úgy viselkedik mint máskor, nem eszik, nem iszik, nem bogyózik, gubbaszt, és látszik, hogy valami nagyon nem oké, nem várunk napokat, hogy majd rendbe jön magától, hanem irány egy nyúlértő doki. Minden perc számíthat ilyenkor.

Andi
Andi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 29 perc .

Szotyika, mikor lesz eredmény?

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Rendben,most már megnyugodtam. Hagyom, hogy megerősödjön az immunrendszere Smile Köszönöm Nektek!

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 óra 58 perc .

Csak azért, hogy megnyugodj, a nyúlnak üledékes a pisije! Headbang

Igen, az hugyúti dolog, hogy üledékes, de ez nyúléknál nem kóros!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Akkor tényleg nagyon remélem,hogy " csak" húgyúti probléma és elmúlik. Persze, hogy elolvastam,nem értem hogy ezt most miért kérdezted Smile köszönöm a válaszokat!

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 óra 58 perc .

Csatlakozom wakamanohoz...Ekkora korban nem hiszsem, hogy vese baja lenne.

Elolvastad az én hozzászólásomat is?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Igen, az tényleg ritka. Azóta most felhívtam az állatkórházat, ott mondták,hogy ez ritka és szerintük inkább egy húgyúti dologról lehet szó. Mondta, hogy a szuri amit kapott, az egy antibiotikum, amit hosszabb ideg kell alkalmazni. Megbeszéltük, hogy ha úgyis elmegy az a doki szabadságra,akkor elmegyek itt Barcikán egy másik orvoshoz,akivel tudják tartani a kapcsolatot. Remélem,hogy tényleg nem a veséjével van gond.
Most egyenlőre csak várni tudok.
Egyébként mi a legjobb táp, bolti széna és jutalomfalat amit adhatok neki?

wakamano
wakamano képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 óra 45 perc .

Hát nem tudom, azért eléggé ritka, hogy ilyen fiatal nyuszinál veseprobléma legyen Chinrub

“If you can't take the heat, don't tickle the dragon.”
wakamano & Tulipán

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Sziasztok!
Mondanám a fejleményeket,hiszen voltunk a dokinál. Megnézte a pisijét azzal a csíkkal és mutatta, hogy nincs a pisijében vér, de nagyon csúnya a pisije. Azt mondta a doki,hogy olyan mintha homokot pisilne. Azt mondta, hogy vesegyulladás valószínű, és erre kapott szegénykém egy szurit, BetamoxL.A.-t.Megkérdeztem, hogy lesz e bármilyen kereszthatása a többi szurival, azt mondta, hogy nem. Illetve elmondta,hpgy mit kapott pénteken,ivermectin injekciót és kalcium szurit. Holnap vissza kell mennem hozzá,remélhetőleg szebb lesz és tisztább a pisije. Most nagyon félek, a vesegyulladás és húgyúti gyulladások elég komolyak. Nem tudom, hogy kaphatta el de nagyon aggódok miatta. Remélem helyre jön,és nem mentem most Miskolcra, mert nem akarom, hogy kezeljék többen is. Majd holnap megyek el, ha az orvos nem tud vele mit csinálni ésnem javul,a doki úgyis csütörtöktől szabadságra megy. Tudtok valami biztatót mondani? Minden pénzt megadnék, hogy meggyógyuljon. Rendbe fog jönni?

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 óra 58 perc .

Nyugalom! A nyúl pisije az átlátszótól egészen sűrűn üledékes is lehet! Exclamation Mark
Ez önmagában még nem utal betegségre!
A pisi a levegőn álltában is elszíneződik, és a szénában lévő pitypang, lóhere (ahogy már előttem is írták) simán pirosra színezheti.

A hátán a sebek minden bizonnyal az oltás bereagálásnak egyenes következményei voltak.

Lehet megköveztek, de nem biztos, hogy ennek a nyuszinak van egyáltalán most baja.
És lehet, hogy az immunerősítésen kívül nem is kell vele csinálni semmit.
Azért egy jó nyuals dokihoz általános kivizsgálásra elvinném, de nem biztos, hogy bármivel kezelni kellene most.
Ki kellene talán várni egy kis időt...

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

wakamano
wakamano képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 óra 45 perc .

Esetleg még azt próbáld meg megfigyelni, hogy amikor pisil erőlködik e, látszik e rajta h fáj neki!
Mivel azt írod jó étvágya és kedve van, én arra tippelek, hogy egy kis szőratkán kívül semmi más baja nincs a nyuszidnak! (remélem igazam lesz)
2 hónapos korban már akár elkezdheti mutatni az ivaros jeleket szerintem, elképzelhető, hogy a pisije ettől lett sűrűbb. (A jelölő pisi sűrűbb és büdibb)
Orvost pedig neked kell választani. Szerintem vidd el oda, ahol a szurit kapta, derítsd ki mit kapott (papírt pedig mindig követelj arról h mit adtak be neki). Ha úgy érzed ott nem kap megfelelő ellátást, menj máshová!
(Mi itt Bp-n is megjártuk az orvosválasztással, pedig itt van választék....)

“If you can't take the heat, don't tickle the dragon.”
wakamano & Tulipán

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,kedvesek vagytok. A gyógyszert holnap akkor megveszem.a pisi frissen is piros,sőt most még rosszabbnak tűnik. Nagyon sűrű és uledekes ( sikerült a pisi vétel) viszont a kedve és étvágya nagyon jó.de látni rajta hogy fogyott. A széna az még amit a boltban vettem a legelején.azt nem tudom most, hogy ha reggel elviszem a dokihoz
Utána bevigyem e Miskolcra az allatkorhazba ahol jobban erthetnek hozzá.félek hogy az orvos nem fogja kellően megvizsgalhassa,és nincs hozza eszköze sem.gondolok itt röntgen meg a többi kutyure.szerintetek? mert szerintem nem elég ha a pisibe dug egy papircsikot,gondolom az uledeket is meg kell vizsgálni.vagy milyen vizsgálatra szamitsak? viszont nem akarom hogy sokan kezeljék össze vissza, de van egy olyan érzésem hogy nem elég jó a doki és nem érdekli a kicsi nyuszi sorsa.És mi lesz ha már nem emlékszik mit adott be neki szurit? Köszönöm ismét a segítségeteket

wakamano
wakamano képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 óra 45 perc .

Szia!
Először is van nekünk egy listák nyúlértő dokikról itt: http://www.torpenyul.hu/content/nyulas-orvosok-0 de ahogy látom a ti környéketek nincs nagyon ellátva jó nyulas orvosokkal :(

Az alapvető gond az a nyusziddal, hogy le van gyengülve az immunrendszere (ebben igaza volt az orvosnak ahol voltál vele először). Valószínűleg az oltás miatt, amit korábban kapott. Ilyen esetben nagyon sokszor előjön a szőratka a nyuszin: szőrhullás, piros, pörkös bőr. Mi is így jártunk Tulival az első oltása után.
Itt jegyezném meg, hogy az oltás és az injekció nem ugyanaz! Oltási könyvbe az oltásokat szokás beírni.
Amit tenned kell: erősíteni a nyuszi immunrendszerét. Adj neki Gastrofermet (nyúlnak valót) a vizébe. Súlyosabb esetekben Vetri DMG-t szoktuk javasolni, ez nagyon hatásos, csak drága.
Azt viszont mindenképpen meg kellene tudnod, mit kapott a nyuszid a szuriban, mert van olyan atka elleni szer, ami után 2 hétig nem kaphat olyan v. hasonló gyógyszert! Nehogy baj legyen...

Pisi: sok színű lehet, a szín pedig változhat attól függően mit kapott enni (akár a szénában is lehet olyan növény ami befolyásolja, pl. pitypang levél) vagy mennyi időt állt a levegőn.
Másrészt ne forgácsot használj, vegyél fapelletet. Sokkal jobb a nedvszívó és szagmegkötő képessége és nem hordja széjjel sem a nyuszi. Elég ha a nyuszi wc-be teszed, nem kell az egész ketrecet beteríteni. Szeretnek a műanyagon feküdni, nem fog megfázni ne aggódj! Tehetsz be neki egy kis szőnyeg darabot v. lehet kapni kis fekhelyet nekik, az bőven elég.

“If you can't take the heat, don't tickle the dragon.”
wakamano & Tulipán

brigike3
brigike3 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 18 óra 58 perc .

szia, kicsit zavaros szóval lehet nem mindent jól értek..
de ha aug 25 kapott oltást, 7-10 napra rá jelentkezhet oltási reakció,
amik varras sebek, ez lehet fülön szemeken..és vagy 2 hét mire elmúlik,
ezt tudnia kellett volna az orvosodnak..

tehát ha ilyen kis varratos göbök voltak a hátán akkor az elmúlik magától
le se kellett volna szedni, a szemén is lehet piros duzzanat, tök normális
-teszek ide képet ha lesz időm előásni - nyuszim is enyhén bereagálta..

ettől függetlenül lehetett atkás is, én nem láttam és orvos se vagyok..

a szénába is lehet olyan ami pirosra színezi a vizeletet pl pitypang,
plusz a levegő is elszínezi.. frissen is piros?
elég hanyagnak tűnnek nekem ezek a dokik.. ezen a listán nincs a közeledbe senki?

http://www.torpenyul.hu/content/nyulas-orvosok-0

Szürkee
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 hét 3 nap .

Sziasztok!

Nagyon újonc vagyok még a nyuszi témában, ezért szeretnék tőletek is segítséget kérni. Pár hete kaptam meg a páromtól az én kis nyuszkómat, aki egy életvidám, tündéri, barátságos kis holland nyuszi. Most 2 hónapos lehet a kislány, aki augusztus 25-én kapta meg a szokásos oltásokat. Azonban a problémák sorra jöttek sajnos. Szept. 5-én pénteken elvittem az állatorvoshoz, mert nagyon sokat vakarózott, feltűnően sokat és főleg a fülénél. Persze előtte napokig vizslattam a bundáját, fújkáltam, kerestem a bolhákat petéket, bármit, de tiszta volt. Azért is vittem el, mert annyira vakarózott, hogy a hátát sebesre vakarta. Az orvos letépte a varat, majd azt mondta, hogy nem lát semmit, tiszta a bundája, de ad neki szurit mert lehet, higy atkás a szőre. Illetve egy fülpiszkálóval megállapította, hogy hallójáratgyulladása van, erre is adott egy szurit. Ami furcsa volt, hogy nem írta be az oltási könyvbe, sőt én kérdeztem rá, hogy nem e kell, de mondta, hogy most nem. Gondoltam majd kapok leletet, de az is elmaradt. Szombaton másnap Szürke nem evett sokat, csak csipegetett és alig mozgott. Egész nap csak feküdt, aludt, nem jött ki a ketrecből se. Megijedtem, de betudtam annak, hogy biztos a szurik miatt van, hiszen egyszerre kettőt is kapott és a doki szerint le van gyengülve az immunrendszere. Viszont vasárnap se evett többet, én etettem a kezemből szénával, de már kijött a ketrecből magától. Azért én felhívtam a miskolci állatkórházat (Kazincbarcikán lakok, és az orvos nem rendel hétvégén), hogy bevigyem-e hozzájuk. Mondták, hogy nem gondolják, hogy nagy baj lenne, figyeljek oda, hogy egyen és akkor nem lesz baj. Rendben, estére jobban is lett, már nyalogatott is engem (amit egészségesen állandóan csinál Smile ), többet is evett. Inni normálisan ivott, 25- 50 ml között naponta, ahogy eddig. A ketrecet takarítom mindennap, szénát kap enni, az mindig van neki illetve tápot reggel és este egy kicsit. A vize is mindig tiszta. Hétfő reggel kiugrott, szaladgált, ugrált, láttam rajta, hogy jobban van. Evett rendesen, viszont megijedtem, mert a forgácsban megláttam a pisijét. Vörhenyes volt. Rögtön kerestem neten, hívtam az orvost (aki nem vette fel egyszer sem) és többször is olyat pisilt, ezért bevittem Miskolcra az állatkórházba. Ott azt mondták, hogy a hallojárata tiszta, nem értik miért lehetett volna gyulladt, bár biztos hatott a szuri. És nem kezelhetik, mert nem tudják mit kapott pénteken a másik orvostól. (akit sehogy nem tudtam elérni, rendelési időben sem) A doki azt mondta, hogy a pisije nagyon csúnya, valószínű, hogy véres pisi és cystitise van. De ránézésre nem mondhatja biztosra, menjek vissza a másik orvoshoz. Illetve adott neki egy antibiotikum szurit, amit mondta, hogy nem ütközik semmilyen más szurival. Kaptam leletet, blokkot, nagyon kedvesek voltak, válaszoltak mindenre. Este visszavittem a dokihoz aki nem volt ott, mert egy farmon gyógyított, így csak a felesége volt aki azt mondta, hogy a pisit nem tudja megvizsgálni csak üvegben (forgáccsal vittem be, mert őszintén fogalmam sem volt, hogy mitévő legyek) és hogy nem gondolja, hogy probléma van, biztos csak elszíneződött. De mondtam, hogy semmit nem adtam neki, se répát semmit, hiszen csak 2 hónapos és elvileg 3 hónaptól lehet. Mindent ugyanúgy csináltam ahogy eddig. Megnézte a szemét, hasát megtapogatta és azt mondta hogy szerdán vigyem reggel vissza. Kicsit már mérges voltam és azóta csak aggódok és figyelem minden tekintetemmel az édesemet. Ma teljesen úgy viselkedik, ahogy eddig. Ugrál,mellém fekszik, eszik rendesen, bogyózik. De reggel még színes volt a pisije,és most is azt várom, hogy pisiljen.
Szerintetek mi lehet a baj? Tudom, hogy a pisi lehet sokszínű, de semmi nem változott (új forgácsot vettem szombaton, de a véres pisi csak hétfő reggel jött, sóval ez is kizárva, hogy megette volna) az étrendjében, környezetében. A pisi még nem volt megvizsgálva, de holnap reggel mindenféleképpen szeretnék vinni, csak nem tudom, hogy oldjam meg, hogy a pisi belekerüljön az övegbe. Wc-be pisil, és ha nincs benne forgács akkor nem pisil bele. Lehet hogy felfázott? hisz mindig kitúrja maga alól a forgácsot és a műanyagon alszik. De nem éreztem hidegnek. Nagyon félek és a szívem szakad meg amikor a szemébe nézek és szinte látni a fájdalmat benne. Azt akarom, hogy újból boldog nyuszi legyen.
Segítsetek, mitévő legyek? Mi lesz ha nem tudom meg holnap se, hogy mit adott a doki be neki és mi lesz ha nem kezeli normálisan? Illetve hétfő óta 3 nap eltelik szinte és nem volt kezelve, ez se tesz jót neki gondolom. Hogy vigyek pisit? Vérveszteség előfordulhat?Én csinálok valamit nagyon rosszul?

Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat.

Szotyika
Szotyika képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 2 nap .

Köszi!Mindenkeppen irok majd!