Könyvajánló

Az alábbiakban néhány haszonnal forgatható könyvet szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani, kis megjegyzésekkel. Mindegyik nyulas, de nem csak törpenyulas, mivel kifejezetten ilyen témájú könyv csak külföldön jelent meg eddig. (A végén azért megemlítek néhányat, hátha valakinek lesz szerencséje hozzájuk).

David Alderton: Házi kedvencek kézikönyve 
Nem csak nyulas, de végre nem egy "hogyan-tartsuk-rácspadozaton-a-húsnyulat" könyv. Alapjában jókat ír, bár volt néhány dolog, amitõl égnek állt a hajam. De mindent összevetve, csak ajánlhatom minden kezdõ és haladóbb nyuszitartónak.

Dr. Vörös Gábor: A házinyúl betegségei
Minden baj, ami nyulakkal megeshet. Hipohondereknek nem ajánlott! J Plusz az is fájó lehet egy szobanyuszit tartónak, hogy a legtöbb betegségre a kiirtás a "gyógymód". De ez abból adódik, hogy a könyv nem házikedvecekrõl, hanem haszonnyulakról íródott, ahol a fogyaszthatóság miatt nagyon behatárolt az antibiotikumos kezelés. De arra viszont nagyon jó, hogy tisztában legyünk az alap higiéniával, ill. hogy hogyan kerüljünk el olyan betegségeket, ami kiküszöbölhetõ. A könyv NEM helyettesíti a szakszerû állatorvosi ellátást!!! Ha baj van, továbbra is elsõ utunk a dokihoz vezessen!

Peter Grün: A házinyúl
Hibrid, amelyik félig hobbinyulasoknak, félig haszonnyulasoknak íródott. De én pl. sok jó tanácsot vettem belõle (mikor kaszáljak házilag szénát, amit kis tételben akárki megtehet, hogy nyáron örömet szerezzen nyulának, vagy milyen legyen az udvari kifutó...)

A következõ könyvek kifejezetten szakkönyvek, húsnyúltartóknak, de sok törpénél is hasznosítható dolog van bennük.

Szendrõ Zsolt: Szaporítás felnevelés
Nyúltenyésztõk nélkülözhetetlen könyve. Pontos, szinte napra pontos adatok pároztatásról, ellésrõl, nevelésrõl.

Dr. Holdas Sándor: Fajták és fenntartásuk
Nyúlfajtákról, öröklõdésrõl, nyúlgenetikáról. Kár, hogy a törpék csak szõrmentén vannak benne, és nem is igazán napra készen. De a többi szuper! Szintén elsõsorban tenyésztésben elmélyedõknek. (Aki mondjuk, tudni szeretné, mitõl lesz a kölyök kék, hosszú szõrû... tehát akit igazán érdekel a nyúl nemesítés).

Dr. Gippert Tibor-Dr. Holdas Sándor: Nyúltartás és takarmányozás
Szintén igen jól használható, a mit adjak, mennyit adjak problémakörnél. Mivel számadatok is vannak benne, arányosan kicsinyítve alkalmazható törpékre is.

No, és néhány külföldi:

Anne McBride: Why does my rabbit...?
A nyulak viselkedésérõl.

Monika Wegler: Dwarf rabbits
Mindenféle törpenyulakról. Általános tartási tanácsok, sok jó ötlettel. Mire figyeljünk vásárláskor, a tartásnál. Nagyon jó képek vannak benne, Magyarországon ritkán vagy nem látható nyuszikról.

Sandy Crook: Lop rabbits as pets
Minden, amit a lógófülû fajtákról tudni érdemes.

Aki további hasznos könyveket talál, írja meg címüket, rövid leírással, hogy mirõl szól!

Vétek Tímea