A nyúlbogyókról

Mivel a nyúlbogyó sem mindig egyféle alakú/formájú/állagú, így érdemes lehet végigvenni, milyen típusokkal futhat össze a gazdi a nyúltartás során.

Standard nyúlbogyó - A nyúl - normális működése alatt - a klasszikus "nyúlbogyókat" potyogtatja. Ezek száraz, szagtalan,  fényes vagy matt felületű, közel azonos méretű golyók, melyeket szétnyomva látható bennük a meg nem emésztett növényi anyagok, rostok maradéka.

Találkozhatunk azonban néha másféle alakú és állagú végtermékkel is. Ezek a következők lehetnek:

Lágybélsár - Ez szőlőfürtszerű, sok apró bogyócskából "összetapasztott", fényes felszínű, lágy és igen büdös képlet. Alapból a nyúl ezt a végbélnyílásából közvetlenül felveszi és elfogyasztja (ezt a jelenséget hívják cekotrófiának). Ez lehet, hogy nekünk gusztustalan, de neki a természetben kialakult normál viselkedése.
A lágybélsár nagy energiatartalmú anyag, mely fontos, a belekben élő baktériumok által termelt vitaminokat  is tartalmaz, melyekre a nyúlnak szüksége van. Ha ilyen elhagyott, nem megevett kakit találunk, az arra utalhat, hogy túl sok energiát vehetett magához a nyúl a táplálékából. Ilyenkor csökkenteni kell pl. a tápok, magok mennyiségét és a több rostot, de kevesebb energiát tartalmazó széna fogyasztása felé kell terelni a nyulat. Fiatal állatoknál gyakrabban fordul elő, hogy meghagyják a lágybélkakit, mint az idősebb nyulak.
Lágybélsár a bundába is beleragadhat, ami főleg elhízott nyulaknál gyakori, akik közvetlenül nem érik el a hátsó felüket,  így csak úgy tudják felenni, ha előtte a földre rakják, majd átugorják és felé fordulnak. Ez néha nem sikerül, ilyenkor ragadhat a bundába, amit langyos vízzel (száraz állapotában pedig ollóval) könnyedén eltávolíthatunk.

"Láncoskaki" - Ez a bogyótípus egy barnára festett gyöngysorra hasonlít leginkább. Mintha normál bogyókat fűzött volna valaki vékony cérnaszálra. A "cérna" itt a nyuszi levedlett szőre, ami a bélrendszerbe kerülve nem tud lebomlani, így a rendszeren áthaladva a bogyókat összekötve távozik a szervezetből. Ha ilyen bogyókat látunk, az intő jel, hogy emeljük meg a nyuszi rostadagját (egyen több szénát), és - főleg a vedlésnél a fokozottabb szőrhullást kompenzálandó - gyakoribb és alaposabb szőrápolást végezzünk. Adhatunk a nyúlnak szőroldó pasztát is, ha nagyon sok bundamaradványt nyelt le. Arra viszont figyeljünk, hogy ilyen pasztából csak nyúlnak valót adjunk a tapsifülesnek és abból is csak az előírt adagot!

Minibogyók - Néha a normál bogyók méreténél jóval kisebb nyúldrazsékra is lelhetünk. Ennek pontos okát nem nagyon lehet megmondani, de valószínűleg a bélműködés felgyorsulásával párhuzamosan elfogyasztott kevesebb táplálék okozza. Ha csak néha, alkalmanként fordul elő, akkor nem utal rendellenességre.

Alaktalan bogyók - A normál bogyók eltörésekor, összetaposásakor, megrágásakor maradnak ilyen amorf, alaktalan képletek, melyek szagtalanok, szárazak. Szintén nem utalnak rendellenességre, ha alkalomszerűen fordulnak elő.

Hasmenés - Híg, büdös, alaktalan massza, mely a színskála teljes palettáját felölelő árnyalatú lehet. Ez a típusú végtermék betegségre is utalhat, bár leggyakrabban a túlzott mértékű, szoktatás nélküli nyers növényi táplálék elfogyasztása után fordul elő. Ha ilyen esemény idézte elő, akkor a kiváltó okot kell megszüntetni: lecsökkenteni, teljesen letiltani a hasmenést kiváltó anyag fogyasztását. Ha nem tudjuk, mi válthatta ki, akkor érdemes mihamarabb egy állatorvost felkeresni, mert akár mérgezés, de végzetes kimenetelű bélprobléma jele is lehet!

Addig jó, amíg kijön belőle, aminek ki kell, ne aggódj. Akkor van a gond, ha nem jön belőle a bogyó...

-

PITE a szőrös szívű moderátor.

Az normális szerintetek ha egy nap legalább 40 bogyót elejt...mindig televan a helye bogyoval ha kiengedem akkor is bogyozik vagy 10 db számolok össze utána:))))))lehet túletetem?:)üdv..Hajny

-

Kincikém...7 hónapos nőstény nyuszi..