Nyulak egészségvédelme

Néhány szót ejtsünk a nyulak alapvetõ ápolásáról. A dolog sokszor kerül szóba, ez ügyben rengeteg kérdést kapunk.

A legfontosabb, hogy legyen egy jó állatorvosunk, aki mindig "kéznél van". Ez akkor lehet különösen fontos, ha valami váratlan, de súlyos baj adódik a nyuszival. Olyan doki kell, aki akár éjjel is elérhetõ.

A tavaszi teendõk közül esedékes az oltások beadatása. Két fontos vírusos betegség van, ami ellen lehet a nyuszit oltatni (betegség sajnos van több is, de oltás nincs rájuk). Ez a kettõ: a myxomatózis, és a nyulak vírus okozta vérzéses betegsége (RHD). Mindkettõ súlyos, általában pusztulással végzõdõ betegsége a nyúlnak. Abba most nem mennék bele, hogy mi okozza, hogyan gyógyítható... mert ez egy jó állatorvos feladata. A lényeg: keressük fel állatorvosunkat, és kérjük ki véleményét az oltással kapcsolatban. 

Más. A nyulaknak számos, nem túl jó gyógyulási aránnyal kecsegtetõ fertõzõ ill. nem fertõzõ betegsége van, amirõl részletesen egy könyvnyit lehetne beszélni. (Akit érdekel, olvassa el Dr. Vörös Gábor: A házinyúl betegségei c. mûvét). Itt csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a legtöbb baj megelõzhetõ helyes táplálással, higiénikus tartással. A nyúltartás egyik sarokköve a tiszta tartás. Sajnos még ma is gyakran hallok olyan megnyilvánulásokat, hogy "Ó, a nyulat télen nem kell takarítani, elég csak új almot rétegezni a régire, és majd tavasszal kitakarítani". Ez igen elavult szemlélet, vagy a lusta tartó ismertetõje! A nyulat -fõleg, ha szobában van tartva- igenis gyakran kell takarítani, pont úgy, mint bármely más lakásban tartott kisállatot. Hallottam már ezzel kapcsolatban ilyen felkiáltásokat is: "hiszen nem is büdös!" Nem hát, mert a nyúlnak nincs szaga, csak a piszkos alomnak! Pont annyira lesz büdös vagy szagtalan, mint egy hörcsög vagy tengeri malac, ha hasonlóan tartják õket. Sõt, mint mi tartók tapasztalhatjuk, nyulunk annyival jobb, hogy bizony az esetek nagy százalékában szobatiszta lesz!

Másik fontos dolog a kiegyensúlyozott, minden igényt kielégítõ táplálás. Erre nincs egyértelmû, csak egy járható út. Alapvetõ szabályok vannak, de mindenkinek saját receptje alakul ki a tartás során. Mindenesetre egy fõ szabály: A törpenyúl nem hízónyúl! Nem az a célunk, hogy minél elõbb minél nagyobb súlyt érjen el, így az etetésnél ezt kell szem elõtt tartanunk.  Az alapszabály ez legyen: mindent lehet, de csak mértékkel! Vonatkozik ez a zöld-etetésre is, ami egyes tenyésztõk szerint halálos bûn, mert felfúvódást okoz, mások pedig soha nem tapasztalták ezt, pedig szinte csak zöldeleséget adnak. A megoldás valahol félúton van: lehet adni, de lehetõleg csak mértékkel. Plusz meg kell kérdeznünk a tenyésztõt, kapott-e kedvencünk eddig ilyet. Ha nem, nagyon fokozatosan kell hozzászoktatnunk.

Nagyon röviden ennyit lehet az egészségvédelemrõl mondani. Akinek további kérdése van, írjon nyugodtan nekünk.

 

Vétek Tímea

Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a baja a 3 hónapos törpenyuszinknak, hogy egyik napról a másikra nem engedi, hogy megsimogassuk vagy megfogjuk a ketrecben, összevissza ugrál és futkos mint akinek elment az esze. Máskor ilyet nem csinált, örült ha megsimiztük és felvettük. Nem ijesztettük meg. Ugye nem lehet idegrendszeri problémája? Egyszer már csinált ilyet 2 napig, de akkor a nagy melegben fröcskölővel lespriccáltam és megijedt, de most ilyen nem történt.