1599 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 év 46 hét .

Minden, a nyúl emésztése során végtermékként kikerült anyaggal kapcsolatos kérdést ide írjhattok.

A nyúlbogyókról, az átlagostól eltérő kaki típusokról egy bővebb összefoglalót olvashattok az alábbi cikkben:

A nyúlbogyókról

bunnywith
bunnywith képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 hét 5 nap .

Nagyon szépen köszönöm az ajánlásokat, megnézem mindet!
Dr. Brunen Annánál jártunk az Exopetben, korábban nem ismertem őt, csak oltásokon voltunk eddig. Azt írta nekem, hogy a hasi ultrahangon megnézzük a máj és a vese szerkezeti állapotát, illetve a húgyhólyag és a belek esetleges gyulladását. Az uh-n nem volt elváltozás, a röntgen pedig azt mutatta, hogy szép a szíve, a tüdeje, de volt némi gáz a beleiben. A doktornő azt mondta, ezen kívül a rtg rendben van. Az első vizsgálatnál említette a pisi miatt a vesekövességet is, így valószínű, azt is lecsekkolták.
Most folytatjuk a bélsárvizsgálattal, hátha valami parazitás vagy bakteriális fertőzöttsége lehet.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

Én több dolgot is javasolnék.

Ízületi bajokra ez a legjobb, Oxbow Joint support:
https://www.allatijoaruhaz.hu/Oxbow-Natural-Science-Joint-Support Itt eléred, mi ez.
https://oxbow.hu/taplalekkiegeszitok-159

Az emésztésére ugyanebből a termékcsaládból ezt a tablettát javaslom, Oxbow Digestive support
https://www.allatijoaruhaz.hu/Oxbow-Natural-Science-Digestive
Ez uutóbbit emésztési probléma esetén a szkásos adag (testsúly kg-kén 1 tabletta) dupláját is lehet adni, tehát Potypangnak napi 2 tablettát. (reggl és este 1-0)

Ezen kívül javasolnék egy Vetri DMG kúrát, immunerősítésnek.
http://www.allatpatikapecs.hu/images/file/VetriDmG.pdf
Az első 2 hétben az emeltt adagot adnám Pitypangnak, reggel és este 0,5 ml-t. Imádják az ízét, simán kinyammogják a cseppentőjéből.

A májértékeinek javítására én javasolnám beszerezni a Livjivan cseppeket. Nem fog értani, ha hepapetet kaptatok, mellette sem!) http://www.equus.hu/shop/?p=productsMore&iProduct=352&sName=Livjivan-m%E...
(Nem csak kutyák kaphatják, bár kutya van a dobbozon)

A banán kifejezetten nem jó egy emésztő bajos nyuszinak. Nulla a rost tartalma, és baromi sok cukrot tartalmaz.Az amúgy sem jó emséuztésést még tovább rontja pitypangnak.
Nem tudom milyen szénát adsz neki. Én kipróbálnám az Alemenland szénákat. Imádják a nyuszik.
https://www.nyuszishop.hu/Almenland-Krauterheu-1-kg-osztrak-szena

Van a FB-on is egy csoport https://www.facebook.com/groups/384228172419848/, csatlakozz hozzájuk, tudsz rendelni.

Én a Gastrofermet (abban is sok a szőlőcukor, az is bezavarhat az emésztésbe) lecserélném erre: https://huminsav.hu/

A 100 grammosat vedd meg, egy hadsereg nyúlnak elég lesz.
Ebből naponta eegy késhegynyit kellene kapnia, kúra szerűen. Én egy kocka fehérrépát mártok bele, abban kapja meg Ferry nyuszim.
Ez sem befolyásol semmit, minden mással, amit fentebb írtam, lehet adni.

Pisiléshez kapcsolódóan az UH-on a vesét és a hólyagot is megnézték? Követ, sludge (homok) betegséget kizárták?
Bár úgy tudom, az rtg-en jobban látszik, azzal szokták kiszűrni.

Ki kezeli az Exopetben?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

bunnywith
bunnywith képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 hét 5 nap .

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek.

Kb. 1 hónapja kezdődött a 8 éves, egész életében egészséges nyuszimnál, Pitypangnál, hogy először nem ette meg a tápját váratlanul. Akkor nagyon pici bogyói voltak, én pedig zöldségekkel próbálkoztam ijedtemben, amiket jóízűen befalt. Emellett továbbra is ette a szénáját, igaz, nem annyit amennyit korábban (egész életében kétpofára ette a szénát:)). A bogyók sűrűsödtek, majd hasmenése lett. A vészhelyzet miatt az Exopetbe mentünk, ahol megigazították neki a fogát -- nem volt neki vészes, de picit bánthatta a kis száját. Megröntgenezték, alaposan megvizsgálták. Azt mondták, jó állapotban van, nem tűnik izületesnek sem (akkoriban még mindig felugrott az ágyra, kanapéra), szép a tüdeje, szíve. Kértünk egy vérvizsgálatot, amiből kiderült, hogy gyulladás van a szervezetében, és a máj értékei nem a legszebbek. Antibiotikumot, májtámogató tabit kaptunk, és egy hasi ultrahangra is elküldtek.
Ez teljes egészében negatív volt. Vártunk egy kicsit, visszatért az étvágya, ette a tápot, a szénát. A májvédőt kizárólag némi banánon tudtam beleerőszakolni, így minden nap kapott abból is egy keveset.
Mivel a bogyói továbbra is lágyak és nagyon büdik, az antibiotikum kúra után is, bélsárvizsgálatra bevittem az Exopetbe mintát. Ennek még kb. 10 nap kell, hogy kiderüljön belőle valami.
A Pitypang aggasztóan el kezdett közben fogyni. 1.45 kg volt amikor augusztus végén mértük, azóta már csak 1 kilót nyom a kicsi. A tápot úgy eszi, mint akinek az élete múlik rajta. A szénából nem fogy annyi, de azért látom hogy eszegeti. Szinte teljesen elhagytuk a zöldséget, gyümölcsöt. Rengeteget lágyat kakil, azóta sem láttam szénabogyót. Mindenhová odapisil, bár még visszajár a wcjére is, de többnyire már nem használja, az egész lakás egy nagy budi.
A kedve jó, ritkábban, de szaladgál még, a zacskócsörgésre kilő mint egy rakéta. Sajnos az ugrásokkal gondok vannak, gyakran az oldalára esik, és nehezebben tud feltápászkodni.
Az Exopetben nem sok szó esett arról, hogy már egy idős nyusziról van szó. Tudom, hogy nagyban befolyásolja a dolgot, hogy most lett nemrég 8 éves, de sosem volt semmi baja.
A doktornő azt mondta először, csökkentsem a táp mennyiségét. Mondtam neki hogy fogyásban van a nyúl, akkor azt mondta, ez esetben ne csökkentsem.
Kiegészítőként Gastrofermet szokott kapni a szentem minden nap. Tápnak Cuni Complete és tengerimalackás Trovetet étkezik felesben, ez utóbbit azóta adtam hozzá az eredeti táphoz, amióta betegeskedik.

Remélem jól össze tudtam foglalni. Most tanácstalannak érzem magam, nehéz a várakozás a laboreredményekig, és szörnyű látni a lefogyott kis állatot. Minden tanácsot, véleményt szívesen meghallgatok.❤️

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

Szerintem add neki a füvet akkor frissen. Smile
Azt gondolom, tényleg a korosodásával összefüggésben van baja. Nem hiszem, hogy emiatt éhhalára kellene őt ítélni. Meg kell próbálni a kedvbére tenni, hogy egyen. És ha a tápot kicsit beáztatva megeszi, hát egye úgy. Bunny2
Az allergiádat nagyon sajnálom. Sad Ha elmész allergológushoz, talán tud adni gyógyszert, amit szedve vállalható az allergia, és az arcod is rendbe jön valamennyire.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Kedves Tamassy! Köszönöm szépen a megnyugtatást. A fűtől végül baja nem lett, de már a mondjuk fél napot fonnyasztottat nem akarja megenni. :( A Digestive supportot fecskendővel adagolom, szárazon nem eszi meg. Sajnos magától a nyuszi nagyon keveset eszik úgy érzem ez a baj, de évek óta ilyen (csak egyre rosszabb) fogát nézték már többször is fülét is, nem tudom mi lehet az oka. Már a rendelhető tápok, és az állatkereskedésekben kapott tápok közül az összeset kipróbáltuk. Egyedül ugye a CuniNature-t eszi és észrevettem, hogy ha beáztatom akkor szivesebben megeszi mint ha el kéne ropogtatni, most már szárazon egyáltalán nem akarja. De ha a fogával lenne baj, akkor az évek során már szerintem annyit romlott volna, hogy mittudomén valami duzzanat vagy bármi jelezné a gyulladást, tehát nem maradhatna észrevétlen. Ici picit csipkézett a foga pár éve több alkalommal lecsiszolták de attól nem lett jobb a helyzet. Etetés közben el szokott rágcsálni pár szénaszálat. Nekem nincs nagyon tapasztalatom ebben, hogy mi van akkor ha a nyuszi olyan szinten válogatós lesz, hogy inkább éhen hal de nem eszi meg a tápot. A fecskendős etetésen kívül nem tudok más megoldást. Amúgy sokszor oldalán elfekszik a nyuszi mint aki nagyon jól érzi magát, kis fejét leteszi, szépen elvan, ebből sem gondolnám hogy valami fájdalma lenne vagy ilyesmi. Csak annyira rossz ez a helyzet. Majd egy hónap múlva tervezem, hogy megint elviszem a bogyókat a laborba, hogy megnézzék, hogy a bélflóra javult-e. Ennél több bélflóra regenerálót szerintem már nem is adhatnék neki. Vettem még az oxbownak a por alakú critical care-t is. Bocsánat a hosszú bejegyzésért, csak eléggé kimerít ez a dolog, reggel 1 óra etetés+takarítás, munka után rohanok haza 1 óra etetés+takarítás, este 9-10 között még egy fél óra etetés. Ráadásul amit nem mondtam még, hogy allergiás lettem a nyuszi szőrére az évek alatt, és pár hete a szemeim annyira bedagadtak, hogy vállalhatatlan lett az arcom, azóta hatalmas védőszemüveggel maszkkal, és külön ruhacserével etetem őt, meg persze kézmosás. Amúgy a nyuszi szabadon van a lakásban de kizárólag a szoba egyik sarkában lakik, szép nagy területe van.

Bunny Bunny2

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

És meg is eszi a Digestive supportot?
Ha gond van az emésztéssel, akkor a normál adag dupláját is kaphatja, tehát 1,8 kg esetén napi 2 tablettát.
Ez is szénából van, nem baj, ha kapja naponta a 2 tablettát.
A bogyók nagyságát a táplálékkal bevitt rost mennyisége határozza meg. Ám ha bélrenyheség áll fenn, akkor össze-vissza van a bogyók nagysága, ahogy írod is. Ebből nem nagyon lehet következtetni a rost bevitelre.
Nyilván árgus szemekkel nézed mennyit eszik, magától. Én nem gondolom kevésnek azt a 2x 40 ml-t. Többet egyszerre nem is tudnál beletömni, a nyuszik gyomra tudtommal nem nagyobb 0,5 dl-nél.

Örülök, hogy a fű bejött nálatok is. Smile
Én soha nem szoktam fonnyasztani etetés előtt, és a fokozatosság elve alapján szoktam adni. Kevéssel indítok, és 7-10 nap alatt eljutok egy jó nagy marékig. Persze ha hasmenése van tőle, akkor azonnal le kell róla állni...
Hát, azt nem tudom, hogy bélrenyheségre mennyire jó.
Az tuti, ha fonnyasztod, akkor még kevésbé lesz baja tőle, mert az már majdnem széna. Smile

Hát, idősebb korban már nagy odafigyelést igényelnek ezek a tünemény fülesek. Love_heart Bunny2

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 14 óra .

Ne aggódj, nem lesz baja pár tíz szál fonnyasztott fűtől. Wink

-
Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Időközben olvasgattam a táplálkozós beszélgetést itt a fórumon és azt láttam hogy egy két szállal kell kezdeni, mondjuk én is így kezdtem, de ma azért adtam neki vagy 50 szálat (ezek ilyen max 10 cm hosszu nagyon fiatal szál füvek) kicsit megfonnyasztottam őket. De most nagyon aggódok, hogy baja lesz tőle, csak olyan rossz, hogy nem eszi se a tàpot se a szénât.

Bunny Bunny2

Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Kedves Tamassy!

Megfogadtam a tanacsodat beszereztem ugye az oxbow tablettakat emellé kap a nyuszi Fibreplexet, vetri DMG-t, biolapist és Gastrofermet. Abban is hallgattam Rád, hogy beszereztem direkt kiskedvenceknek valo fumagot, nagyon orulok, hogy ajánlottad mert szepen nő és a nyuszi is eszi. Ezzel kapcsolatban volna kérdésem, hogy miután levágod mennyi ideig fonnyasztod? A másik, hogy fokozatosan milyen mennyiségre lehet emelni az adagolást, a nyuszim 1,8 kg. Sajnos azt is el kell mesélnem, hogy időközben megint előfordult egy olyan nap, amikor megint leállt a bogyózással, felhivtam az exopetet ahol a recepcios lany a telefonban azt mondta nekem, hogy az a baj, hogy a nyuszi keveset eszik, mert mondtam neki hogy napi 80 ml trovetet adok ket reszletben. Azt mondta legalabb 120 ml kellene es hogy ez a baj, igen ám de azert magátol is eszik a nyuszi hiszen ha epp nincs baja akkor éjjel eszik a cavia tápbol. A másik meg hogy sajnos mivel dolgozom nehezen tudnék neki ennyit adni, egy etetésre max 40-45 ml-t merek többet nem. Reggel etetem meg ha hazaerek delutan meg mèg egy keveset 22 orakor. Voltunk azota ultrahangon negativ vert sajnos nek tudtunk tőle sokszori probalkozasra sem venni. A doktornő szerint esélyes, hogy a kora miatti bélrenyheség. Az én ötletem volt de a doktornő szerint kivitelezhető, hogy midnen vasarnap kapna egy adag cerucalt így biztositva, hogy talan nem áll le neki hetente. Ehhez kapcsolodoan szeretném kerdezni hogy a fu szerinted/szerintetek jó a bélrenyheségre? Nem okozok vele nagyobb problemat hogy lassu a bél a fu viszont hamar beposhad es gazt termel ha áll benne? Vagy a fu rostjai nem hagyják mèg bélrenyheség esetén sem, hogy leálljon? A bogyói egyébként teljesen vàltakozoak hol gombostufej méretu kokemeny bogyok hol alaktalan hatalmasak, tobbszor is lattam olyat hogy sziamiiker bogyok szoval a bél nem formalja meg oket, nem valasztja szet. Szőr nincs benne vagy ilyesmi. A segítséget előre is köszönöm!

Bunny Bunny2

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

Jól tetted, hogy porítva fecsiből beadtad neki. Headbang
Én emberi probiotikumot nem gondolom,hogy adnék neki, de "ártani nem használ". Wink
Keverd a Gastrofermet össze a Biolapissal, azt adj neki minden nap. (Pazár doki ezt szokta javasolni a nyuszkóknak.)

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Köszönöm a tippeket! Vettem végul ilyen tallérokat sajnos várhato volt hogy nem eszi a nyuszim, ami viszont meglepő volt hogy a tengerimalackàimnak sem kell! Beáztattam es fecskendovel felszívtam, igy oldottam meg a dolgot. Vettem vetri dmg-t is.

Az orvos altal javasolt emberi probioticumot vagy esetleg prebioticumot szerinted vegyek? Vagy elegendo a gastroferm/biolapis/fibreplex/oxbow tallér?A doki azert mondta az emberit mert hogy minél többfele bakterium telepedjen meg a nyuszi pocakjaban.

Bunny Bunny2

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

Oxbow Digestive: nem tudsz valakitől pár tablettát kérni, hogy megpróbáljátok, megeszi-e?

Hát, a nyuszik átlag életkora még mindig csak 6-8 év...sajnos. Nagy mázlisták azok a gazdik, akiknek 10 éven felüli nyuszkójuk van. (Sóhaj.)
Jóü helyre jártok dokihoz. Smile Headbang (Igazából ezért is kérdeztem. ;.) )
A balkonláda az ablakba is jó. Nekem sem volt erkélyem, mégis minden ablakban fű (meg fűszernövény)a nyunyóknak nőtt. Smile
Igazán nincs mit köszönnöd. Rabbit Love_heart

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Kedves Tamassy!

Először is hálásan köszönöm a sok tanácsot!!!! Nem is tudtam, hogy rosszul adagolom a vetri DMG-t akkor ezentúl így fogom. Az általad javasolt Oxbow táppal éppen tegnap szemeztem az állatosnál, nagyon húzós az ára 6 rongy, és esélyes hogy a nyuszim nem eszi meg de max beáztatom neki mint a trovetet! Smile

Igen én is félek, hogy 8 évesen sokkolná őt egy új nyuszi érkezése, bár többektől hallottam 11-12-13 éves nyuszikról is, akkor viszont még sok időt tölthetének együtt a nyuszkók. Meg is próbálnám de nagyon pici a lakás 34 négyzetméter, plusz van még 2 tengerimalac is, plusz allergiás lettem az évek során a nyuszi szőrére (ez a legnagyobb ellenérv az új nyuszival szemben), annyira hogy ha megsimizem és az arcomhoz nyúlok viszket és ekcémás lesz. Nem mernék újabb nyuszit így befogadni mert a 8 év elején semmi bajom nem volt tőle hiába bújtam oda hozzá semmi, és évek alatt ennyit súlyosbodott a dolog, és félek hogy ez az évek múltával csak rosszabb lesz. A németek még azt is mondták hogy adjam oda valahova ahol vannak nyuszik de én nem tudok ilyen megbízható embert. Ráadásul a nyuszimnál most figyelni kell az evést és a bogyózást, ha lenne más nyuszi akkor megállapíthatatlan lenne ki mennyit evett/bogyózott. Ja és amit nem mondtam Encephalitozoon cunniculi bénulásos betegség hordozója a nyuszi 4x volt már béna emiatt, tehát a stressz neki nagyon nem tesz jót, plusz megfertőzhet egészséges nyuszit.

Egyébként a németek azért sokat segítettek azt többen mondták, hogy az Encephalitozoon cunniculi kapcsolatban lehet a bélrenyheséggel és többek beszámoltak arról hogy a nyuszi kapott fendobendazolt és attól a bélprobléma javult, ezt elmondtam az orvosomnak és azt mondta adjunk neki akkor és azóta kezdett el javulni a nyuszi (de lehet hogy véletlen az összefüggés).

A jelenlegi orvosunk dr. Kovács Ákos doktor úr szerintem nagyon emberséges, türelmes, odafigyel, még most is többször konzultálunk telefonon, az Exopetben rendel. Korábban dr. Pazár Péter volt a dokink (2013. környékén) aztán utána dr. Vad Ákoshoz jártunk, de vizsgálta már a nyuszit dr. Mózer Anikó is. A májusi puffadásnál dr. Barcsik Hajnalkát kerestük fel az Ázsia Centerben nyílt Vet for Pet kisállatrendelőben, hát én még ilyen kedves fogadtatással nem találkoztam mind a recepciós mint pedig a doktornő részéről, csak ajánlani tudom! De az imént felsorolt dokikat is.

A balkonláda jó ötlet megpróbálom sajnos balkon nincs, de az ablakba be tudom rakni.

Még egyszer köszönöm a segítségedet! Smile

Bunny Bunny2

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 40 perc .

Megtudhatom kihez jártok orvoshoz? Azt látom, hogy budapesti vagy. Wink (Ha nem akarod nyíltan, írd meg priviben.)

A Vetri DMG nem jó adagolás akkor, ha csak hetente egyszer kap. Akkor tulajdonképpen a lényeg veszik el...
https://www.petnet.hu/termek/Vetri_Science_Vetri_DMG_Liquid_30ml-191-7150

>

"Adagolása:
Kutya, macska: 12ttkg-ig 0.5ml/nap, 3-25ttkg között 1.0ml/nap,
26-45ttkg között 1.5ml/nap, 45ttkg felett 2.0ml/nap.
Galamb, díszmadarak, kisrágcsálók:1 csepp/100 g testtömeg.

Az ajánlott adagot az első két héten naponta kétszer, azt követően naponta egyszer az állatok táplálékába keverve kell beadni. Súlyosabb esetekben a fenti adagok két-háromszorosa is alkalmazható. (0,5 ml = 10 csepp)."

Antibiotikumtól simán lehet gyengébb a bélflórája, sajnos. Ha Fibreplexet kap most, attól simán kenheti a kakit. Az ugyanis jó zsíros...(mármint a Fibreplex).

Én javasolnám. próbáljátok ki ezt: https://www.oxbow.hu/digestive-support
Itt kapható: https://www.oxbow.hu/forgalmazoink

"Adagolás
Nyúl, tengerimalac, csinncsilla
<0,5 kg ½ tabletta
0,5-2 kg 1 tabletta
2< kg 2 tabletta"

Betegség után a normál adagolás nyugodtan megduplázható. Talán ez segítene rendbe rakni a bélflóráját.
E mellett természetesen még kaphatja a Gastrofermet is. (Ez nem túladagolható, nyugodtan adj neki naponta egy kis késhegynyit vízben oldva, fecskendővel nyomd a szájába.)

Az utóbbi időkben jöttek rá, hogy a nyuszik is társas lények. Egyre több gazdinak van két nyuszija. Ebben az esetben a legideálisabb egy ivartalan bak ivartalan lány társítása. Smile (Nekem is két nyuszim volt korábban: Monty (ivartalan bak) és Panka (ivartalan lány)személyében. Heartbounce )

Én nem gondolom, hogy 8 évesen őt kitenném már egy másik nyuszi betolakodásának.

A német oldalakkal csak óvatosan...különösen etetés terén borzasztóak. Sad

Lakótelepi fű problémát megértem. Javaslom a balkonládát, melybe füvet tudsz vetni egy panelházban is. Smile

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Bunny1893
Bunny1893 képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 18 hét .

Kedves Tamassy!

Köszönöm szépen a tanácsokat. A nyuszi évek óta kap minden nap kevéske gastroferm port és vetri DMG-t is kb hetente. A bogyóvizsgálat eredménye: gyér bélflóra. De ez lehet hogy az antibioticumtól alakult ki. Pár napja vettem neki Fibreplexet is. Bio Lapis port is kap néha a gastroferm helyett. A doki azt mondta, hogy emberi probioticumot is lehet neki adni, de nem tudott pontos márkát javasolni, azt is mondta, hogy a bélflóra rendbetétele hosszadalmas folyamat. A nyuszi egyébként azóta volt olyan nap hogy szép bogyókat rakott, ma reggelre viszont megint nagyon piciket és szárazakat. De az ebben a meglepő, hogy mióta hazajött a kórházból a szénát is meg tudom vele etetni a trovetes etetés mellett. Egy nap tehát kap szénát, kb 60 ml trovetet és még eszik hozzá cuni nature tápot (mert ez az egyetlen amit megeszik úgyahogy). Ezért érthetetlen számomra, hogy miért nem jönnek belőle normális bogyók. Sajnos tudom, hogy már idős de sokat hallok 10 év fölötti nyuszikról is, ezért reménykedek, hogy ő is helyrejön. A fűtől nagyon félek, sajnos panelházas részen lakom a 15. kerületben, és a környéken nincs olyan fű amit biztonsággal le tudnék szedni. Néha elsétálok autók és kutyák által kevésbé érintett részekre és szedek füvet és akkor pár szálat megeszik, de pont az utóbbi félévben szoktam erre rá és a nyuszi problémái is majdnemhogy egybeestek ezzel az időszakkal ezért megijedtem, hogy nem-e a fű puffasztotta fel. A fűvel egyébként egy fél napot szoktam várni, hogy fonnyadjon némileg és csak pár szálat adtam neki. De akkor Te azt tanácsolod, hogy lehet neki adni bátrabban? A doki még azt is mondta, hogy sajnos előfordulhat, hogy a nyuszinál bélrenyheség alakult ki ami nem gyógyítható. De gondolom rosttal talán valamennyire karbantartható. Nagyon aggódok érte, mindig félek, hogy mire fogok hazamenni, reggel-este 1-1 óra etetés, simogatás, szénáztatás. Szegénykém nem nagyon szereti. Egy német oldalon még azt is írták nekem, hogy az a baj, hogy a nyuszinak nincs motivációja mert egyedüli nyuszi. Sajnos viszont nem tudok még egy nyuszit vállalni jelenleg mellé, eléggé szívszorító, ha arra gondolok, hogy esetleg ez okozza a problémáit, mert én azt gondoltam hogy mindent megadok neki és elégedett az életével, és most meg kiderül hogy esetleg szomorú az egyedüllét miatt a szivem megszakad.

Bunny Bunny2