A törpenyúl étrendje

A vadon élő nyulak kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak: füveket, leveleket, fakérget, gyökereket. Emésztőrendszerük úgy fejlődött ki, hogy megbirkózzon a nagy mennyiségű növényi táplálékkal. Mivel házi kedvenceink az üregi nyulakkal állnak rokonságban, egészségük fenntartása érdekében számukra is ezt a természeteshez közeli étrendet ajánlott biztosítani.

Táplálékuk összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy sok nyersrostot és kevés kalóriát vegyenek magukhoz. A rostok nagyon fontos szerepet játszanak a nyuszik emésztésében. A nagy mennyiségű bevitt rost segít elkerülni a bélcsatorna mozgásának lelassulását, leállását, ami akár halálos következményekkel is járhat kis kedvencünk számára. Ezen kívül véd a székrekedéstől, melyet a bélben esetlegesen felhalmozódott szőr okozhat, illetve a bélrendszer bakteriális egyensúlyát is segít fenntartani.

 

A széna

A nyúl emésztőrendszerének optiimális működéséhez nagy mennyiségű rostra van szüksége, melyet széna etetésével biztosíthatunk. Étrendjének tehát ez a legfontosabb része (a táplálék 70%-át ez tegye ki), ezért széna egész nap, korlátlan mennyiségben legyen előtte.

Nagyon fontos azonban, hogy csak kifogástalan minőségűt kapjon, ami teljesen száraz, kellemes illatú. A dohos, penészes vagy földdel szennyezett, poros széna ugyanis súlyosan megbetegítheti nyuszinkat. A penészes szénát könnyen felismerhetjük dohos szagáról, szürkés színéről, illetve a gombára utaló fekete, fehér vagy szürke pöttyökről. A porosat is kerüljük, ugyanis a szénapor belélegzett szemcséi légzőszervi problémát okozhatnak és a szemet is irritálhatják.

 

Jó széna
Rossz széna
Szalma

 

Zöldeleség

A zöldségek sok tápanyagot tartalmaznak, amelyekre a nyulaknak szükségük van, magas víztartalmuk pedig segíti az emésztésüket. A zöldfélék az étrend kb. 25%-át tegyék ki. A zöldeleségek skálája nagyon széles, mert a nyuszik sokféle zöldséget, gyümölcsöt szeretnek. Fontos azonban, hogy a zöldségeket és más friss takarmányokat fokozatosan vezessük be étrendjükbe. Ha a nyuszkó korábban még nem kapott zöldeket, csak kb. 3 hónapos kortól, kis mennyiségben, fokozatos hozzászoktatás után adjunk neki. A legbiztosabb módszer, hogy egyszerre egy féléből egy kis kockát/szeletet kapjon, majd ha ez nem okozott problémát, emelhetjük ebből az adagot. 5-7 nap után (az előbbi módszerrel) újabb fajtával is próbálkozhatunk. Ha esetleg bogyólágyulás, hasmenés lépne fel, csökkentsük a mennyiséget, vagy egy ideig egyáltalán ne adjunk zöldet. Ha az emésztési probléma elmúlt, újrakezdhetjük a szoktatást. Alapvetően arra kell ügyelni, hogy a zöldtakarmány lehetőleg szobahőmérsékletű legyen, és ne legyen szennyezett.

Főleg alacsony cukortartalmú zöldséget/gyümölcsöt válasszunk (ezért a répa, alma kevésbé jó), és ügyeljünk rá, hogy vegyszermaradék ne legyen benne! (A magas cukortartalom a bélben élő káros baktériumok elszaporodásának kedvez, valamint az elhízást is elősegíti, a vegyszerek pedig hosszantartóan adagolva károsítják a májat, illetve az egész szervezetet.) Ez globálisan is igaz: csak megbízható forrásból származó eleséget adjunk a nyuszinak! Sokszor a legszebb zöldség épp azért a legszebb, mert tele van vegyszerekkel, ami a károsítóktól megvédte ugyan, de az egészségre ártalmas is lehet. Füvet ne szedjünk közvetlenül autóút és úttest mellől, mert itt a kipufogógáz/szálló por miatt rengeteg káros anyag halmozódhat fel a növényekben. A salátafélékkel is óvatosan bánjunk, mivel leveleikben nagy mennyiségű méreganyagot raktározhatnak el, ezért csak garantáltan vegyszermentes helyről szerezzük be.

Ha kedvencünk már hozzászokott a zöldekhez, napi adagját 3-5 féléből állítsuk össze. Nem kell azonban túl sokféle zöldségből álló étrend, mert az a bélflórának nem tesz jót.

Nyulaink szívesen rágcsálják a gyümölcsfák ágait is (levelet és kérget egyaránt), de ezeken kívül adhatunk nekik bükk-, juhar-, fűz-, nyár-, nyír- és mogyoróágat is. Itt is figyeljünk azonban a permetszer mentességre.

 

Szárazeledel

A szárazeleség teszi ki az étrend legkisebb hányadát (kb. 5%), mert végül is az üregi nyulak sem kapnak póteleséget.

Ma már nagyon sokféle készen kevert eleséget vehetünk, melyek nagy része kielégíti a nyulak igényeit. A legtöbb tápban, keverékben még túlzott is a tápanyagmennyiség.

A tápok, keverékek összetétele megtalálható a dobozon. Érdemes olyat venni, ami a törpenyulak igényének legjobban megfelel. Választhatunk hagyományos, magokból, lucernalisztből készült pelletált tápokat, de vannak már újszerű, „magmentes” keverékek is.

A törpenyulak tápanyagtartalom igénye: nyersfehérje: 12-14%; zsír: max. 3%; rosttartalom: 16-18%. Általános szabály, hogy a jó minőségű tápban a rosttartalom mindig magasabb a fehérjetartalomnál.

 

Finomságok

Habár a nyulak táplálékigényét a korlátlan mennyiségű széna, némi zöldség és szárazeledel teljes mértékben kielégíti, kevés olyan gazdi van, aki ne szeretne kedveskedni valamilyen extra finomsággal kedvencének. Ennek megfelelően a kereskedésekben számtalan, különböző összetételű jutalomfalat kapható, de ezeknél is a legfőbb szabály, hogy minél inkább (a nyuszi számára) természetes alapanyagú rágccsálnivalót válasszunk!

A legideálisabb jutalomfalatok a különböző lucernakarikák, zöldségszirmok (pl. tökhéj, borsó, cékla), szárított virágok (pl. hibiszkusz, pitypang, körömvirág). Természetesen ezekből sem kaphat korlátlan mennyiséget!

A különböző chipsek már kevésbé jók (pl. alma-, répa-, banánchips), de etethetjük, ezekből mértékkel, heti néhány alkalommal kapjon csak, mert erősen hizlalnak.

A joghurtos dropszot, nyúlsütit, nyúlcsokit hagyjuk a polcokon, ezek összetevői (tejtermékek, csokoládé) megbetegíthetik a nyulat. Ugyanígy a mézeskarikák, -rudak (magas cukortartalmuk miatt) is a kerülendő kategóriába tartoznak.

Jutalomfalatként egy nyuszi- és pénztárcakímélő tipp: a napi szárazeleség, vagy akár zöldségadagjából tegyünk félre néhány finomabb darabot, és azt adjuk neki. Ugyanúgy fog örülni, mint bármely, boltban vásárolt dolognak, viszont nem viszünk be plusz kalóriát, esetleg káros anyagot a szervezetébe.

Meg kell még említeni a többféle kiszerelésben kapható gyógynövényes szénákat. Habár a széna a nyulak fő tápláléka, ezeket a termékeket gyógynövénytartalmuk miatt csak mint kiegészítő táplálék adjuk. Legjobb megoldás, ha a normál szénába belekeverjük, így mindig jut egy kis adag a nyuszinak.

 

És hogy miből mennyit?

Attól függ, mennyi idős, mennyit mozog, hol tartjuk és mennyire hajlamos nyuszkónk a hízásra, de van pár alapszabály:

  • Mindig legyen korlátlan mennyiségben elérhető széna a nyúl előtt, mert ez a főeledel.
  • Friss víz is mindig legyen előtte! (Télen a szabadban, ketrecben, nem fagymentes helyen tartott nyuszi befagyott vizét napi minimum két alkalommal cserélni kell iható állapotúra.)
  • Amíg kicsi (6 hónapos korig), valószínűleg nem fog elhízni, viszont ha nagyon sok tápot eszik, csökkenhhet a szénafogyasztása. Ilyen esetben adjunk neki kevesebb tápot.
  • Egy kifejlett nyúl (kb. 1-2 kg-os) a szénához és a zöldtakarmányhoz általában egy evőkanálnyi szárazeleséget kaphat naponta (adhatjuk két részre osztva reggelire és vacsorára is).
  • Szoptatós anyaállat előtt egész nap lehet szárazeleség.
  • Beteg, lábadozó nyúl kapjon energiadúsabb eleséget, arra azonban figyeljünk, hogy a bélflóráját ne borítsuk fel ezzel.
  • >Túlsúlyos kedvencünk napi szárazeleség adagját fokozatosan csökkentsük, kapjon több zöldeleséget, s mozogjon többet.
  • Fiatal állatot csak szoktatás után etessünk zöldtakarmánnyal.
  • Nyáron növelhetjük a friss, zöld fű mennyiségét és csökkenthetjük a szénaadagot.

 

Amit ne adjunk:

Káros lehet a túl sok szemes gabona, olajos és egyéb magvak, kukorica, borsó (a héja adható), bab, lencse.

Tilos a burgonya, bambuszrügy, hagyma, az összes tejtermék, cukor- és keményítőtartalmú termékek, állati eredetű élelmiszerek, húskészítmények - ezek súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. Ezek a termékek bizonyítottan hozzájárulhatnak a halálos kimenetelű enterotoxémiához (a bélből felszívódó toxikus anyagok okozta mérgezés kialakulása), főleg a fiatal nyulaknál.

 

A magas cukor- és zsír(olaj)tartalmú táplálék etetésével az a probléma, hogy a nyúl jó anyagcseréje a magas rost- és alacsonyy kalóriatartalmú étrend függvénye. A felesleg zsírként lerakódik (elhízás), felhalmozódik a májban és az artériákban (keringési rendellenességek), ez pedig idővel komoly gondokat okozhat.

 

Manapság sok nyúlcsemegét vásárolhatunk, melyekben joghurt, különféle tejtermékek találhatók. Ezeket ne adjuk a nyuszinak, hiszen nincs megfelelő bélbaktériumuk a vakbélben és a belekben, hogy a tejszármazékokat megemésszék. A tejtermékek a bélcsatorna mozgásának lelassulását és leállását okozhatják, ugyanis a tejet csak kb. hat-nyolc hetes korukig tudják megemészteni.

 

Fontos megemlíteni a kenyeret, és egyéb pékárukat. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a száraz kenyér kiváló fogkoptató. A metszőfogakra valóban van némi koptató hatása, de a szájba kerülve a nyáltól felpuhul, majd a gyomorban/belekben erjedésnek indul, ez pedig súlyosan megbetegítheti kis társunkat. Arról nem is beszélve, hogy a kenyéren a szárítás során szemmel nem is látható penész keletkezhet, ami szintén komoly gondokat okozhat, valamint a benne található méreganyagok igen károsak lehetnek felhalmozódva a nyúl szervezetében.

Legjobb tehát, ha semmilyen pékárut nem adunk kedvencünknek, hiszen a nyuszik számára a legjobb fogkoptató a széna!