Gyakran Ismételt Kérdések


Ha szeretnéd megváltoztatni a jelszavad, akkora bal oldali menüben a Saját adatok pontra kattintva felugrik egy ablak, amiben a felhasználóneved alatt a Megtekintés, Szerkesztés és a Galériáid fülek láthatók. Itt a Szerkesztés menüpontot választva tudod előhozni azt az oldalt, ahol lehetőséged van beállítani az e-mail címed, jelszavad, a honlap menüpontjainak nyelvét (angol/magyar), az időzónát, ahonnan netezel és feltölthetsz, vagy a már fent lévők közül kiválaszthatsz egy avatárt.

A Tartalom beküldése menüpont/Galériákon belül tudsz új, saját albumot létrehozni, amiben a képeid lesznek.

Miután létrehoztad a galériádat (felhasználó galériája néven), utána képet feltölteni úgy tudsz, hogy

a) a Saját adatok menüpontban a Galériáid menüt választva, a galéria nevére klikkelve új menüpontok jönnek elő felül, ami klehetővé teszi a képek feltöltését, sorrendjük rendezésést, törlésüket.

b) ugyanide juthatsz, ha a Galériák/Felhasználók galériái-n belül kiválasztod a sajátodat, és a nevére klikkelsz.

 

 1. Nyisd meg a galériát, amiből a képet törölni szeretnéd.
 2. Felül a menüsorban kattints a Képkezelés gombra 

  Törpenyul.hu képkezelés
 3. Keresd meg a képet, amelyiket törölni szeretnéd, és klikkelj a bal oldalán lévő pici kockába.torpenyul.hu képtorles 
 4. Ha több olyan kép van az albumban, amelyiket törölni szeretnéd, akkor mindegyik mellé tegyél egy .
 5. Ha bejelöltél mindent, akkor görgess a lap aljára és kattints a torpenyul.hu mentes gombra.

 

 

Hozzászólásba, csetelésbe, bármilyen beküldött szövegbe képet a következő módon tudsz beilleszteni:

A hozzászólásnál a felső szerkesztőmenüben az első ikont választod, amely fölé az egérkurzort húzva a "Insert/edit image" szöveg jelenik meg.

Szerkesztőmenü

Miután az első ikonra klikkeltél felugrik egy új ablak, ahol a kép adatait kell megadnod:

Kép beillesztése

Ebben a három adat, amit ki kell töltened:

 1. Image URL: A kép elérésének útvonala. (Csak az interneten elhelyezett, feltöltött képek linkelhetők be, tehát a saját gép merevlemezéről nem lehet képet közvetlenül belinkelni, azt előtte az internetre fel kell tölteni!)
 2. WidthxHeight: A kép mérete pixelekben megadva, szélességxmagasság formátumban.
 3. Alternative text: Az a szöveg, amelyik akkor jelenik meg, ha a kép fölé húzzák az egérkurzort.

Ha beírtad az adatokat és megnyomod az OK gombot, akkor az általad választott kép a megadott méretben bekerül a szövegbe.

Akár a fórumot, akár a blogot, akár a csetelőt használod, egy linket kétféleképpen illeszthetsz be a szövegbe:

Ha egyszerűen beszúrod a szövegbe az általad megmutatni választott weboldal útvonalát, akkor az automatikusan linkké alakul. Ilyenkor maga az útvonal válik a látható szöveggé, de nem tudsz megadni egyéb feliratszöveget.

Tehát, ha például a "www.torpenyul.hu"-t szeretnéd megmutatni valakinek, beírhatod simán ezt, és akkor azt látják majd az olvasók, hogy www. torpenyul.hu, de ha szeretnéd, hogy más legyen a látható szöveg pl. "A kedvec nyulas oldalam", akkor a második módot kell választanod, amit a következőképp oldhatsz meg:

 1. A szöveg feletti szerkesztő menüsorban Szerkesztőmenü
  kattints a második ikonra, ami az "insert/edit link" ikon: torpenyul klub link

  Ekkor megjelenik a következő ablakocska:

  Link beillesztése

  Itt kell megadnod a link adatait:

 2. A Link URL mezőbe másold be a linket.
 3. A Link text mezőbe írd be a megjelenítendő szöveget.
 4. A Link title és a target mezőket hagyd érintetlenül.
 5. Kattints az OK gombra.

Ezzel be is illesztetted a linket.

Ha a beillesztett link után még hozzá akarsz írni a szöveghez, akkor kattints a sor végére a folytatáshoz és írd be a maradék szöveget.

(Elküldés előtt érdemes megnézni az "Előnézet" gomb megnyomásával, hogy jól sikerült-e a beillesztés.)

Ha nem a törpenyúl oldalon belülre, hanem bármely más oldalra hivatkozó cím van beillesztve, akkor ezt a link mellett egy kis Link nyíl ikon jelzi.

Amennyiben ilyen "külső" linkre klikkelsz, akkor egy új ablak ugrik fel, mely tájékoztat arról, hogy a link elnavigál a törpenyúl weboldalról és új oldal fog megnyílni.

Figyelem

Ha a törpenyúl weboldalon belül linkelsz valamit, akkor nem fog megjelenni az említett kis nyilacska ikon és a linkre klikkelve sem nyílik meg új ablak.

Ha a bal oldali menüpontok közül a Fórum-ot választod, akkor a fórum öt fő menütémáját (ún. "topic"-okat) fogsz látni, rövid leírással, miről is szólnak. Ezeken a "főtopicokon" belül alrovatok vannak, melyek további, még konkrétabb témákat dolgoznak fel. Itt tudsz hozzászólást beírni.

Ha olyan topicot látsz, melyet egy mappa fölött lévő lakat jelezLezárt topic, akkor az azt jelzi, hogy oda nem tudsz hozzászólást írni. Ezek a zárolt témák a klubot érintő, fontos dolgoknak vannak fenntartva.

Minden topic elején zöld háttér előtt egy "kiragasztott" hozzászólás van, ami tartalmazza az adott rovat legfontosabb információit. Ezt érdemes először elolvasni, mielőtt kérdezel, mert lehet, hogy már itt megtalálod a választ.

 

Ha nem találtad meg, amit kerestél, akkor új hozzászólást indíthatsz a felül található gombbal.

 

Ha már van egy téma elindítva, amihez szeretnél csatlakozni és arra válaszolni, akkor a baloldalt lent látható gombbal tudod megtenni.

 

Az üzenetedet még elküldés után is lehetőséged van módosítani, ha a  gombra klikkelsz.

Ha a bal oldali menüben az Üzenetek pontot választod, a középre előugró Új üzenet írása panelen tudsz üzenetet bevinni.

A Hova mezőbe kell a címzett nevét beírnod. Ha nem tudod pontosan, elég, ha a kezdőbetűjét beírod és máris láthatod azok listáját, akiknek ilyen betűvel kezdődik a felhasználói (ún.: nick) nevük. Az általad választott névre klikkelve az automatán beíródik a címzett mezőbe.

Vesszővel elválasztva több név is beírható egyszerre.

Saját magadnak is tudsz üzenetet küldeni. Ez a funkció pl. emlékeztetőként használható.

Az üzenet címe a Tárgy mezőbe írható, míg az üzenet szövege értelemszerűen az Üzenet mezőbe.

Elküldheted az üzenet egyből is az Üzenet küldése gombra kattintva, de elküldés előtt meg is nézheted, hogyan fog kinézni, ha az Üzenet előnézete gombra kattintasz.

Üzenetet küldhetsz közvetlenül is, ha a felhasználó avatárja alatt lévő Személyes üzenet küldése ikonra kattintasz.

Az aktív csetek a jobb oldalon lévő menüből érhetők el. A cset használatával egyből láthatod, amit te, vagy a beszélgetőpartnered ír. Az üzenetet vagy a szöveg beírása után lenyomott enterrel tudod elküldeni vagy a lent található Chat gombbal.

Az avatár itt nem a nagysikerű 3D-s film, hanem az a kis kép, amit a felhasználó választhat a honlapon rendelkezésre állók közül, de feltölthet magának sajátot is. Megkönnyíti a felhasználó hozzászólásainak vizuális azonosítását és személyesebbé, színesebbé teszi a hozzászólásokat. A mérete maximum 85x85 pixel felbontású és 30 kilobájt lehet. A fájl típusa a felsoroltak bármelyike lehet (pl. .jpg, .png).

Az avatár alatt megjelenő kis  felirat jelzi, hogy az avatár tulajdonosa éppen elérhető az oldalon. Ha nem, akkor az Offline jelzés látható.

Egy szőrös, aranyos, négylábú emlős.

Mixomatózis és RHD ellen.

Lehetõleg hosszabb idõre ne hagyjuk egyedül. Nem azért, mert éhen hal (bekészített szénán, több napra elég vízen elvan), sokkal inkább azért, mert ha valami váratlan dolog (baleset, betegség) lép föl, nem tudunk idõben segíteni!
Ha mindenképp szükséges, vagy kérjünk meg valakit, hogy távollétünkben gondozza, naponta nézzen rá, vagy keressünk panziót, ahol el tudjuk helyezni.
Nem utolsósorban a nyúl is utálni fogja, hogy "elhagytuk", és a rendszeres napi séta is elmarad.

Állati eredetû kaják: szigorúan tilos! A nyúl növényevõ, semmi szüksége tejre, húsra, egyéb "finomságokra"! Arról nem is szólva, hogy emésztõrendszerük nem alkalmas ezek emésztésére! Így elõbb-utóbb komoly baj származhat ezek etetésébõl!

Fészket készít. Ha fedeztetve volt, akkor elleni fog hamarosan. Ha nem volt fedeztetve, akkor álvemhességi tüneteket produkál.

Ez tévhit. A nyúl pároztatására SEMMI szüksége az állatnak.

Az alapvetõ higiénia betartása mellett semmi károsat nem okoz sem a terhesnek, sem a babának.

Ez sok mindentol függ. Általában pár hét alatt bundát vált, de el is húzódhat a dolog, sot akár kisebb mértékben állandóan hullhat a szore. Ami viszont biztosan nem normális: nagymértéku, hosszan elnyúló vedlés, netán olyan mértéku szorhullás, hogy kopasz foltok legyenek a nyúlon. Ennek hátterében rendszerint valamilyen betegség vagy hiánybetegség van, így mindenképp érdemes állatorvoshoz vinni a problémával. Ha csak egy kis testfelületen hullik a szor, ez esetben szintén.

Szobanövénye válogatja. A legtöbb sajnos mérgezo, így veszélyes, mások, (pl.kaktusz), szúrósak, vágnak, ezért veszélyesek. Legjobb, ha a nyúl nem fér hozzájuk, és ha ellenorizzük, mérgezo növényeket tartunk-e.

Határozottan NEM! Minden ilyesmi káros a számára. Lehet, hogy nem azonnal pusztul el ezektől, de az élettartamát igencsak megrövidíti a nyúlnak. Ugyanígy káros, ha kutya, ill. macskatápot eszik (hiszen ezek hústartalmúak, a nyúl pedig növényevő!). A krokett állaga miatt elropogtathatja ezeket, de teljesen más összetételűek, mint ami a nyúl igénye.

Igen, elméletileg. De ez nem jellemző. Mindenesetre, ha betegek vagyunk, lehetőleg ne köhögjünk, tüsszögjünk rá (ez amúgy sem túl illedelmes viselkedés). Smile

Amelyik állat megszokta a kinti tartást, teljes nyugalommal kint maradhat télen is. Persze megfelelően szigetelt, almozott ketrecben (a szoba ketrec nem alkalmas erre).

Átlagéletkor 6-7 év, a maximális 12 körül. Természetesen ez helyes tartás és etetés mellett valósul csak meg.