Miért mozog a nyuszi orra?

A legtöbb nyuszi pihenés közben mozgatja az orrát. A nyulaknak erre nem lenne szükségük a szagláshoz, nincs is feltétlen összefüggésben a légzésük ritmusával, és akár teljesen abba is maradhat. Szóval miért is csinálják ezt egyáltalán?

A nyulak orra jó mérőeszköze annak, hogy mennyire érdekli őket az a dolog, amit éppen megfigyelnek. Minél gyorsabban mozgatják az orrukat, annál nagyobb érdeklődést tanúsítanak a megfigyelt dolog iránt. Általában azok a nyulak használják az orr mozgatásának jelzés-rendszerét, akik már mérsékelten el vannak lazulva.

A gyors orrmozgás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nyuszi izgatott. Egyszerű jelzése lehet annak, hogy a nyuszi érdeklődik az iránt, amit lát, vagy ami éppen zajlik előtte. A lassú orrmozgás általában nyugodt nyuszira utal. A nyulak arra használják az orruk mozgatását, hogy jelezzék, éppen milyen hangulatban vannak.

Ha elkezdesz valamit csinálni, vagy valami fura dolgot művelsz, akkor az orr gyors mozgásba kezd, a nyúl még lehet, hogy a füleit is rád fogja fókuszálni.

Ha egy nyuszi a menekülést fontolgatja, akkor teljesen abbahagyja az orra mozgatását.

Ha meg szeretnél nyugtatni egy nyulat, azt akár oly módon is teheted, hogy azt suttogod „látod, látod, nincs semmi baj” és közben lassan mozgatod az orrod. Persze az emberek nem tudják igazán mozgatni az orruk (na jó, lehet, hogy te tudod), de akkor is meg fogják érteni a nyulak az üzeneted, ha a felső ajkadat mozgatod. Ha felhúzod a felső ajkad úgy, hogy látszódjanak a fogaid és utána visszaengeded, az majdnem úgy néz ki, mintha egy nyúl mozgatná az orrát. Ez kifejezetten hatékony, ha van bajuszod. Másrészről tényleg vannak olyan gazdik, akik valóban tudják mozgatni az orruk, legalábbis annyira, hogy a nyúl értelmezni tudja. Próbáld ki a nyuszidon, és figyelj a válaszra! 

Ha egy nyúl hirtelen abbahagyja az orra mozgatását, az is jelzésértékű. Úgy tűnik, hogy ez két dolgot is jelenthet: 1. az izgalmi szint olyan magasra hágott, hogy a nyúl már nem bírta orral követni; 2. amit lát, eléggé összezavaró. Valamelyik a kettő közül, vagy akár mind a kettő, helyzettől függően.

Lehet, hogy jól érzed majd magad, miközben ezt a kommunikációs technikát próbálgatod, sőt, így azt is tesztelheted, hogy tudod-e az orrod megfelelő módon mozgatni. (Figyelmeztetés: ha a családod előtt csinálod, lehet elkezdenek majd aggódni az elmeállapotod miatt…)

Feküdj le a földre, míg ő nem messze tőled éppen hasal vagy ül. A nyuszid, aki kíváncsi lesz majd arra, hogy mit is csinálsz, valószínűleg fel fogja gyorsítani az orr mozgását. Kezd el mozgatni az orrod, de egy kicsit lassabban, mint a nyuszid. Valószínűleg a nyuszi orra is lassulni fog. Ahogy az ő kis orra is lassul, tartsd a sebességet, míg újra egy ütemben nem mozgatjátok az orrotok. Aztán újra gyorsíts fel és látni fogod, hogy a nyuszid orra is gyorsabban fog majd járni! Aztán újra lelassíthattok egy „szép-az-élet” sebességre együtt.

Forrás: http://language.rabbitspeak.com/rabbittalk.html

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.