Törpenyúl ivartalanítása

A felelős hobbi állattartáshoz szorosan hozzátartozik kedvencünk ivartalanítása. Így van ez a törpenyulak esetében is.

Mikor érdemes ivartalaníttatni a törpenyulat?

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy 8 hónapos kor előtt (kb. ekkorra válik felnőtté egy nyuszi) nem javasolt a műtétet elvégezni, mert az állatok szerveinek normális és teljes kifejlődéséhez szükségük van a teljes hormonháztartásukra. (Többnyire az 1 kg-os súlyhatár is feltétele az ivartalanításnak.)

Az idejekorán ivartalanított nyusziknak idősebb korban vese és húgyúti problémáik lehetnek.

Többnyire 3 éves korig javasolt a beavatkozást elvégezni. Később is lehetséges, de minél idősebb a nyuszi, annál nagyobb a műtéti kockázat, valamint az ivarszervi megbetegedések lehetősége is.

Bakokat indokolt esetben – ha nagyon vadak, idegesek, állandóan udvarolnak, jelölő pisivel fröcskölnek – hat hónapos kortól már lehet műtétre vinni. Ezt azonban mindig konzultálja meg minden gazdi a nyuszi kezelőorvosával.

Milyen orvos tudja ivartalanítani a nyulat?

Ivartalanításra törpenyulat csakis nyúlhoz értő orvoshoz szabad vinni. Sajnos az állatorvosok jó része még ma sem ért igazán a nyulakhoz, de ezt a többségük nem vallja be.

A kutya és macska után ma már a harmadik leggyakoribb házi kedvenc a nyuszi, mégsem felkészült belőle minden orvos. A nyulak gyógyítása ugyanis az egzotikus szakállatorvos tudáskörébe tartozik. Ahhoz, hogy valaki egzotikus szakállatorvos lehessen, az általános állatorvosi diploma megszerzése után két év gyakorlatot kell szereznie, majd jelentkeznie szükséges az Állatorvosi Egyetem „Egzotikus állatok gyógyászata szakállatorvos szakirányú továbbképzés” 3 féléves képzésére, melynek keretén belül a hallgatók elsajátítják az egzotikus kisállatok gyógyításához szükséges tudást.

Az ivartalanításhoz értő jó orvos ismérvei:

1. Az állatot gázzal altatja, és nem kéri, hogy éheztessék a nyuszit műtét előtt. A nyúl nem képes hányni, ehhez gyenge a rekeszizma, ezért nem szükséges éheztetni műtét előtt.  Műtét után, teli gyomorral az emésztés és a bélmozgás hamarabb és biztosabban indul újra, ha az emésztőrendszer nem üres.

2. A nyuszit teljesen éber állapotban – többnyire már megetetve – adja ki a gazdinak.

3. A műtétet követő néhány napra – kérés nélkül – ad a gazdinak fájdalomcsillapítót otthonra.

Ahogy minden műtétnek, az ivartalanításnak is vannak kockázatai.

A legjobb, gázzal altató, többnyire egzotikus szakvégzettséggel rendelkező orvos asztalán is 3% a kockázata annak, hogy nyuszink nem jöhet velünk haza. A nyúl sokk szerve a szív és a tüdő: műtét közben (vagy közvetlen utána) lehetséges egy végzetes szívleállás. Egyértelmű, hogy a műtéti 3% az a gazdinak 100%, hiszen egyetlen nyulacskája az áldozat.

Ezzel a kockázattal együtt is szükséges az ivartalanítás.  Megelőzhető vele mindkét nemnél az amúgy tünetmentesen zajló gyomorfekély kialakulása, bak nyusziknál a heredaganat, lányoknál a krónikus méhgyulladás, méh- és/vagy petefészek-, emlő daganat. Kedvencünk ivartalanul tovább él, lehetőséget kapunk, hogy több nyuszit befogadhassunk, és a nem kívánt szaporulattal sem kell számolnunk.

A magyarországi nyulas orvosok listáját itt találod.

Mi a helyzet a különnemű nyuszipárosokkal?

Nincs is jobb dolog annál, amikor az ember egy kézzel két – vagy több – nyuszi buksit simogathat, és látja, mennyire szeretik egymást kedvencei.

Felmerülhet a kérdés, miért kell ivartalanítani két külön nemű nyúl mindkét tagját, és miért nem elég csak a bakot, vagy csak a nőstényt ennek a műtétnek alávetni?

(Az egészségügyi részéről fentebb már szó esett.)

Bármelyik nyuszink marad is ivarosan, az mindig zaklatni fogja a másikat párzó mozdulataival, ezzel szeretné a másik nyulat párzásra ösztönözni. Az ivartalan nyúl pedig nem érti, mit akar tőle a másik. E zaklatás miatt lehetnek nagyobb harcok is közöttük, egymásban kárt is tehetnek.

A bak nyulak többnyire hamarabb lesznek ivarérettek, mint a lányok.

Általánosságban kijelenthető, hogy egy másik nyúl jelenléte mindig gyorsítja a nemi érését a nyusziknak, és ez esetben teljesen mindegy, hogy milyen nemű a másik nyúl.

A lányokon az ivarérettség elérése után többnyire rendszeres időközönként (különösen tavasszal, de ősszel is) jelentkezik az álvemhesség.  

Az álvemhességre ivaros nőstény nyulaknál évente kb. 2-3 alkalommal lehet számítani.

Fázisai a következők:

  1. A nyúl a szájában cipeli a szénát.
  2. A szájában cipeli a szénát & tépi a szőrét (fészket épít).
  3. A szájában cipeli a szénát, tépi a szőrét & megindul a tejelválasztás is.

Ezt a 3. fázist nem szabad megvárni, feltétlenül el kell vinni a nyuszit ivartalanításra.

Már régen megdőlt – minden állat esetében -, hogy egyszer szülnie kell a nőstényeknek. A legbiztosabban kerülhető el a későbbi daganatos megbetegedés, ha időben ivartalanításra kerül sor.

Ritkán, de előfordul az is, hogy a lány nyuszi semmi tünetet nem produkál az álvemhesség fázisaiból, és csak az ivartalanításkor derül fény a krónikus méhgyulladásra, ami az álvemhességek egyenes következménye.

Párzó mozdulatokat az ivartalan nyuszik is végeznek, de ekkor már csak a dominancia harc részeként. Ez a mellékvese miatti hormontermelésnek köszönhető, melyet nem lehet eltávolítani, tekintve, hogy a mellékvese a vese csúcsán helyezkedik el.

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.