Nyúltartás alapok

Nyuszigazdinak lenni sok új tudással jár: meg kell tanulnod, mit ehet, milyen élettér biztonságos a számára, hogyan tudod biztosítani számára a megfelelő társaságot, és hogy sokáig boldog, egészséges élete legyen melletted. Itt olvashatsz ezekről a témákról:

A törpenyúl élettartama

Meddig él egy törpenyúl? A kérdés olyan, mintha megkérdeznénk: meddig él egy ember?
A nyusziknál is rengeteg körülmény befolyásolja az életkort.
Ebben a cikkben elolvashatod, mivel tudod biztosítani, hogy kedvenced minél tovább élhessen egészségben és boldogságban.

Mit ehet a nyúl?

Mivel egy kedvenc nyuszi tartása alapvetően más célt szolgál, mint a háztáji, falusi nyúltartás, ezért az etetése is egészen más hozzáállást kíván. A házikedvenc törpenyúl esetében a cél, hogy minél tovább, egészségben éljen velünk, és minél kevesebb betegség érje. Ebből a szempontból kiemelten fontos, hogy mit ehet a nyúl, és mit nem, ha kedvencként tartjuk.

Milyen zöldséget, gyümölcsöt ehet a nyúl?

A nyúl étkezésénél nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a nyúl fűevő állat. A széna is fű, szárított formában. A széna a nyúl fő tápláléka, mely ételének kb. 85-90%-át kell, hogy kitegye. Ezen felül gyakorlatilag minden más kizárólag nasiként adható neki: kb. 5% prémium minőségű, homogén táp, kb. 5-10% friss növény, zöldség, gyümölcs, fűszernövény, nyári szezonban…

Nyuszi hűtése melegben

Hogyan oldható meg a nyuszi hűtése nyári hőségben? Ebben a cikkben megmutatom, mi a törpenyúl hűvösben tartásának 7 legjobb módja, és hogy hogyan kerüld el a hőgutát.

A nyuszi nem csak húsvétra szól! Mielőtt nyuszit fogadsz be, gondold át alaposan, hogy felkészültél-e arra, hogy a következő 8-10 évben felelős gazdija legyél az állatkának. Ebben a cikkben elolvashatod a nyúltartás szabályait, és hogy mi mindent kell átgondolnod, mielőtt nyuszis gazdi leszel:

Ne csak Húsvétra vegyél nyuszit!

Közeledik a húsvét: sok ember számára főleg ilyenkor kerülnek képbe a nyuszik, veszik őket gondolkodás nélkül, ajándékba, árulják őket aluljárókban, piacokon, csomagtartóból stb. Az ünnep végével pedig ki tudja, milyen sorsra jut a megunt jószág… Pedig a nyuszi hosszú távú felelősség, nem plüssállat.