Ne csak Húsvétra vegyél nyuszit!

Közeledik a húsvét: sok ember számára főleg ilyenkor kerülnek képbe a nyuszik, veszik őket gondolkodás nélkül, ajándékba, árulják őket aluljárókban, piacokon, csomagtartóból stb.

A szaporítók is ilyenkor lendülnek igazán akcióba és erre az időszakra időzítik a kisnyulak születését. (Ha nem sikerül pontosan időzíteni és az ünnep miatt esetleg kicsit korábban kell elválasztani őket az anyjuktól, mint amit egészségesen túlélhetnének – hat hetes kor –, az sem gond, megteszik, csak elmenjen a szaporulat, meglegyen a haszon…)

A megnövekedő kereslet miatt az állatkereskedések is feltöltik Húsvét előtt a „kisnyuszi-készletet”, gyakran elképesztően kicsi helyre zsúfolva be a kisnyulakat, melegben, megfelelő élelem nélkül, egymás hegyén-hátán, a helyhiány miatt gyakran más állatokkal keverten.

Lehet (sőt tény), hogy aranyosan néz ki több tucat teniszlabdányi kisnyuszi egy kupacban, de ez a tartási/tárolási körülmény messze nem ideális számukra!

Sajnos az állatkereskedések többsége nem foglalkozik azzal, hogy az eladásig is biztosítsa a kisállatok kifogástalan, szakszerű és kényelmes tartását. Itt is a profit a lényeg: minél kisebb költséggel a maximális hasznot kihozni a termékből (A jelenség nem csak nyulakra érvényes, de ilyenkor ez az állatfaj kerül az érdeklődés középpontjába, ezért sajnos ők látják a legnagyobb kárát a felelőtlen gondolkodásnak és nemtörődöm állattartási felfogásnak: szegények alaposan megjárták azzal, hogy szaporaságuk miatt a húsvét/tavasz/kikelet hagyományokkal kapcsolatba kerültek…).

Senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy nyuszit vásároljon magának (SŐT!), de mindenki vegyen figyelembe néhány dolgot, mielőtt megteszi ezt!

A nyúl élő és érző lény, aki megfelelő ellátást, gondoskodást igényel!

Egy nyuszi várható élettartama jó tartási körülmények mellett akár 10-12 év is lehet (ami azért ritka), de 6-8 éves korral minimum kalkulálhatunk.

Aki nem gondolkodik hosszú távra, ne vegyen nyulat!

Az anyagi oldalt nézve: Nem csak pár napig, hétig, a húsvéti ünnepek alatt kell gondoskodni egy nyusziról, hanem viszonylag hosszú élete végéig, ami – ha csak a táplálékára fordított anyagiakat, a rendszeres orvosi kezeléseket, oltásokat stb. nézzük – sokszorosan meg fogja haladni a beszerzési árat. (Bár egy kutya/macska tartási költségeinél azért kedvezőbb egy nyúlé, mivel a tápláléka jóval olcsóbb. Az állatorvosi kezeltetése – ha betegek – nem.)

A mentális oldalt nézve: A nyúl is egy érzelmekkel teli, társaságkedvelő élőlény, nem lehet tárgyként kezelni! Bizony foglalkozni kell vele, hogy a megfelelő, igényeit kielégítő szociális kapcsolatokat megkapja tőlünk.

Persze mi is jól járunk, ha foglalkozunk vele, mert sok szeretet tud adni egy ilyen kis szőrös lény és nagyon jóleső érzés, ha egy finom meleg bundás nyuszit kényeztethet az ember (és viszont). Egy tartósan velünk élő kis tappancsos lényre egy idő után már nem csak úgy nézünk, hogy ő a kis nyuszink. Örömforrássá válik, ha egy nehéz nap után hozzánk bújik, terápiás nyuszi lesz, ha nehéz a lelkünk, a legjobb barátunk lehet, aki rendre és rendszerességre tanít minket.

Aki nyuszit szeretne vásárolni, az első lépésben gondolja át, hogy képes-e megfelelni azoknak az elvárásoknak, amiknek meg kell felelnie ehhez a „feladathoz”: biztosított-e számára a megfelelő anyagi, időbeli, gondolkodásmódbeli (!) háttér ahhoz, hogy hosszútávra társként magához vegyen egy nyuszit.

Ha a válasza igen, és úgy dönt, hogy egy nyuszi lenne számára az ideális társállat, akkor következő lépésben TÁJÉKOZÓDJON: Olvasson utána, mik a nyúl igényei, milyen környezetben érzi jól magát, milyen feltételeket kell biztosítani neki ahhoz, hogy egészségesen és boldogan élje az életét.

Nyuszit befogadni felelősség

Ha ezek után is úgy érzed, hogy megfelelő gazdája lennél egy nyuszinak, akkor a kis szőrös beszerzése előtt a tartásához szükséges tárgyakat, eszközöket, élelmet vedd meg és csak ezek után fogadd magadhoz a kis bundást! (Szándékosan nem írtuk csak azt, hogy vásárold meg, mert sok örökbefogadást váró megunt, felelőtlen „gazdák” által eltaszított nyuszi  közül is választhatsz, akiket gyakran ingyen, ajándékba vehetsz magadhoz.)

A legtöbben sajnos ma is úgy gondolnak a nyúlra, mint „az a buta, büdös állat, amelyik ott ül a saját mocskában a kis ketrecben, nem csinál semmit, csak eszik és piszkít addig, amíg le nem vágják a húsáért…” Ez a téves felfogás azokból az időkből maradt fent, amikor a nyúl csak és kizárólag a húsáért/szőréért képviselt értéket a tartók számára, akik a minimális anyagi ráfordítással akarták kihozni a legtöbbet ebből a szőrös kis állatból.

Reméljük, hogy ezek az idők már elmúltak és jelenleg már természetesnek számít, hogy a nyuszik nem csak nyersanyagként, hanem társállatként, a család apraja-nagyja barátjaként is jelen vannak a köztudatban. (Sajnos mind a mai napig gyakran látunk/tapasztalunk ennek ellentmondó példákat…)

A nyúl nem büdös, épp ellenkezőleg: a bundájára kifejezetten kényes, pedáns állat, aki képes naponta több órát eltölteni a szőrzetének karbantartásával. Az ürülékének és vizeletének természetesen van szaga, bár a száraz nyúlbogyó gyakorlatilag szagtalan pl. egy macska ürülékhez képest.
Ha a ketrece, alomtálcája rendszeresen takarítva van, akkor szinte szagtalan, így lakásban nyugodtan tartható. Előny, hogy szobatisztává nevelhető (ezt megkönnyíti, hogy ösztöneitől vezérelve magától egy helyre jár kis- és nagydolgát végezni). Abban az esetben tehát, ha a nyúl vagy környezete büdös, leggyakrabban a gazdában és a takarítás elmulasztásában keresendő a hiba…

Egy egészséges, helyesen tartott nyuszinak kifejezetten finom széna illata van.

A nyuszik alapvetően – helyes tartás mellett – egészséges állatok, de vannak számukra végzetes betegségek (pl. RHD, mixomatózis), melyeket elkaphatnak (szerencsére létezik védőoltás ellenük). Ezen betegségek ellen érdemes rendszeresen beoltatni őket.

Az ismételt orvosi kontroll vizsgálat a nyulak esetében is elengedhetetlen beruházás.(Félévente javasolt, akkor is, ha semmi panasz nincs a nyuszinál.) Minden leendő nyúltulaj számoljon rendszeres és alkalmi orvosi kiadásokra is. Ha esetleg megbetegszik a nyuszi – akárcsak más állat vagy ember esetében – a kezelés költsége nem jelentéktelen összeg!

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen nyulat válasszanak? Sajnos mindig érvényes arany igazságot nem tudunk mondani erre a kérdésre, mivel minden nyúl egyéniség, minden környezet, gazda-nyúl kapcsolat más.

Tenyésztők és szaporítók

Amit mindenkinek tanácsolhatunk: a leendő nyúltulajdonos olyan helyről válasszon magának nyuszit, ami megbízható, leinformálható.

Felejtsük el a húsvét környékén a piacokon, aluljárókban megjelenő, kosárból áruló „Olcsón adom kedveském, törpe nyuszi ekkora marad!” kategóriájú árusokat!

Érdemes tenyésztőtől beszerezni a nyuszit, aki nem csak eladni akarja az állatot, hanem az is a szeme előtt lebeg, hogy a gazdi ne csalódjon az „áruban”.

A tenyésztő felelősséget vállal a minőségre, tanácsokat ad a nyuszihoz, figyelembe veszi a gazda és a nyúl életmódját/kapcsolatát, ezzel segítve a legelső lépésektől a leendő nyúltartót. (Fogadjuk meg a tenyésztő tanácsait! Mivel ismeri az eladott nyuszik alaptermészetét, igényeit, nem fog olyan tanácsot adni, ami nem hasznos!)

Ne keverjük össze a tenyésztőt a szaporítóval, akinek az egyedüli szempontja a profit: ha valamely tenyészetet felkeresve azt halljuk, hogy húsvétra nem adnak el nyulat, ott szinte biztos, hogy lelkiismeretes tenyésztővel van dolgunk, szemben a szaporítóval, aki húsvétra nyúldömpinggel készül, hogy kielégítse a megnövekedő keresletet.

A tenyészetekből származó állatokra garanciát vállalnak, és ügyelnek arra, hogy csak olyan állatok kerüljenek a tenyésztésbe, amelyek nem betegek, nincs rejtett genetikai hibájuk.

A szaporítónál az elsődleges szempont a mennyiség, ami gyakran a minőség rovására megy.

Ebben az esetben is áll a kijelentés, hogy nem feltétlenül éri meg az olcsóbbat választani. A tenyésztő általában magasabb áron kínálja a kisnyulakat, mint egy állatkereskedés vagy alkalmi szaporító, de itt biztosak lehetünk benne, hogy nem csalódunk abban, amit megvettünk.

Sokszor hallunk olyan esetekről, amikor a bizonytalan forrásból megvásárolt szerencsétlen kisállat megbetegszik, elpusztul, ezzel komoly traumát okozva a vásárlónak is, elriasztva esetleg egy életre attól, hogy nyuszit tartson.

Természetesen bármelyik tenyészetből is választunk, előfordulhat, hogy problémák adódnak az állatkával, de egy megbízható hely esetén ezt a lehetőséget a minimálisra csökkenthetjük, míg a szaporító, utcai árus esetében valószínűbb, hogy problémába ütközünk (ami kezdetben esetleg nem is látható, csak hónapok/évek múlva jelentkezik, akkor viszont komoly, akár végzetes következményeket okozva).

Nem csak a saját érdekünket védjük tehát, ha olyan helyről választunk állatot, ahol a megbízható minőség a fő szempont, hanem a kis társállat érdekeit is nézzük, mivel egy kontrollált közegből származó, egészséges, jól tartott állat kilátásai és életminősége sokkal jobb, mint egy rendezetlen környezetből kikerülő, követhetetlen genetikai hátterű állatnak. Ne tévesszük azonban szem elől, hogy ÉLŐLÉNYEKRŐL beszélünk, így a váratlan események, előre le nem írható, ki nem számítható jelenségek mindig bekövetkezhetnek!

A nyúl nem egy fakocka, amelynek mindig hat oldala van! Mivel az élőlényre a környezete, az aktuális lelki állapota, az időjárás, és a tartási feltételei is erősen hatnak, így előfordulhatnak meglepetések.

Kiválaszthatjuk a legegészségesebb, legpattogósabb, kedves, életrevaló nyuszikát a tenyészetben, ha nem foglalkozunk vele, nem biztosítjuk számára a megfelelő feltételeket, lehet, hogy nagykorára vad, kezelhetetlen, beteges állatka lesz, amit bár visszafordítani nem lehetetlen, mégis sokkal kifizetődőbb, ha a kezdetektől jól kezeljük és foglalkozunk vele, megkímélve ezzel magunkat és őt is a szenvedéstől.

Ha a fent leírtakat elolvastad, azokkal alapvetően egyetértesz, szem előtt tartod és ezután is nyuszit akarsz tartani, akkor tedd meg, nem fogsz csalódni benne!

A nyúl egy igen intelligens, kedves, aranyos állatka, mely sok szeretet és boldogságot tud nyújtani a gazdájának. Cserébe nem kér mást, csak megfelelő szállást, élelmezést, orvosi ellátást és törődést. Ha mindezeket megadjuk neki, akkor hosszú éveken át élhetünk egymás mellett a legnagyobb szeretetben, boldogságban és olyan élményekkel gazdagodhatunk, melyek teljesebbé tehetik életünket.

Ne felejtsd a mottót: Ne CSAK húsvétra vegyél nyulat!

Jó nyuszizást – és kellemes Húsvétot – kívánunk mindenkinek!

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.