Mit ehet a nyúl?

Mivel egy kedvenc nyuszi tartása alapvetően más célt szolgál, mint a háztáji, falusi nyúltartás, ezért az etetése is egészen más hozzáállást kíván. A házikedvenc törpenyúl esetében a cél, hogy minél tovább, egészségben éljen velünk, és minél kevesebb betegség érje. Ebből a szempontból kiemelten fontos, hogy mit ehet a nyúl, és mit nem, ha kedvencként tartjuk.

Mit nem ehet a nyúl?

Kezdjük ott, hogy mit nem ehet a törpenyúl, hiszen itt van először szükség a tévhitek bontására.

Az abszolút tiltólista

 • Tilos a krumpli, bambuszrügy, hagyma, fokhagyma.
 • Tilosak a cukor- és keményítő tartalmú termékek.
 • Tilosak az állati eredetű élelmiszerek, húskészítmények – ezek súlyos bélrendszeri problémákat okozhatnak. Ezek a termékek bizonyítottan hozzájárulhatnak a halálos kimenetelű enterotoxémiához (a bélből felszívódó toxikus anyagok okozta mérgezés kialakulása), főleg a fiatal nyulaknál.
 • Tilos a tejtermék. Manapság sok nyúlcsemegét vásárolhatunk, melyekben joghurt, különféle tejtermékek találhatók. Ezeket ne adjuk a nyuszinak, hiszen nincs megfelelő bélbaktériumuk a vakbélben és a belekben, hogy a tejszármazékokat megemésszék. A tejtermékek a bélcsatorna mozgásának lelassulását és leállását okozhatják, ugyanis a tejet csak kb. hat-nyolc hetes korukig tudják megemészteni.
 • Tilos a kenyér, pékáru. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a száraz kenyér kiváló fogkoptató. A metszőfogakra valóban van némi koptató hatása, de a szájba kerülve a nyáltól felpuhul, majd a gyomorban/belekben erjedésnek indul, ez pedig súlyosan megbetegítheti kis társunkat. Arról nem is beszélve, hogy a kenyéren a szárítás során szemmel nem is látható penész keletkezhet, ami szintén komoly gondokat okozhat, valamint a benne található méreganyagok igen károsak lehetnek felhalmozódva a nyúl szervezetében.
 • Ne adjunk a nyúlnak magvakat, hiszen – figyelem, váratlan fordulat következik – a nyúl nem madár. Minden magban sok a keményítő, egyesek – pl. napraforgó – olajosak is. A gyomorban túl sokáig tartózkodnak, a nyúlnak emiatt telítettségi érzése van, nem eszik szénát. A már a belekben lévő táplálék pang, emiatt gázosodás történhet, a nyúl megbetegedhet.
 • Kerüljük a magas cukor- és zsír- (olaj-)tartalmú táplálékot. A nyúlnak akkor lesz jó az anyagcseréje, ha az étrendje magas rost- és alacsony kalóriatartalmú. A cukros, zsíros táptól a felesleg zsírként lerakódik (elhízás), felhalmozódik a májban és az artériákban (keringési rendellenességek), ez pedig idővel komoly gondokat okozhat.

Mit nem ehet a nyúl – top 10+1

 1. Magvakat
 2. Krumplit
 3. Tejterméket
 4. Húst
 5. Cukrot
 6. Hagymát
 7. Fokhagymát
 8. Keményítőt
 9. Bambuszrügyet
 10. Kenyeret
 11. Csokoládét

A kedvenc nyúl nem háztáji nyúl

Ezen a weboldalon kizárólag kedvencként tartott nyuszik etetéséről beszélünk, ezért lehet, hogy sokaknak furcsa lesz, ha néhány dolog nem fog szerepelni a nyúl étlapján, amit pl. a nagypapa a háztájiban tartott nyusziknak adott enni.

Szigorúnak tűnhet ezért a sok tiltás, de a szigorú etetés azt a célt szolgálja, hogy kedvencünk minél tovább egészségben éljen velünk.

A vadon élő nyulak kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak: füveket, leveleket, fakérget, gyökereket. Emésztőrendszerük úgy fejlődött ki, hogy megbirkózzon a nagy mennyiségű növényi táplálékkal. Mivel házi kedvenceink (törpe és házinyulak) az üregi nyulakkal állnak rokonságban, egészségük fenntartása érdekében számukra is ezt a természeteshez közeli étrendet ajánlott biztosítani.

Táplálékuk összeállításánál a legfontosabb szempont, hogy sok nyersrostot és kevés kalóriát vegyenek magukhoz. A rostok, elsősorban a széna, nagyon fontos szerepet játszanak a nyuszik emésztésében. A nagy mennyiségű bevitt rost segít elkerülni a bélcsatorna mozgásának lelassulását, leállását, ami akár halálos következményekkel is járhat kis kedvencünk számára. Ezen kívül véd a székrekedéstől, melyet a bélben esetlegesen felhalmozódott szőr okozhat, illetve a bélrendszer bakteriális egyensúlyát is segít fenntartani. Nem utolsó szempont, hogy a széna a fogak koptatásában is elsődlegesen szerepet játszik.

Ha bármikor kétségeink támadnának, adhatunk-e valamit a nyuszink számára, mindig gondoljunk arra, hogy őseik, az üregi nyulak a természetes élőhelyükön megtalálták-e volna azt az ételt. (Pl. banánt, mézet, cukrot biztosan nem találtak volna.) 

Tévhit a nyuszik tartásával kapcsolatban, hogy változatos étrendre van szükségük. Nem kell félni attól, hogy nem változatosan táplálkozik egy nyuszi, ha „csak” szénán, vízen, minimális tápon és némi (pár féle) zöldségen él. A széna nem homogén, rengeteg fajta füvet tartalmaz, és minden fűnek más az íze. Ha szénát eszik rendesen a nyúl –  fűevő állatként ez a fő tápláléka – akkor teljes ízkavalkádot biztosítunk neki, amit nem tud/fog megunni.

A nyúl étrendje 1: Széna

A széna korlátlanul álljon rendelkezésére a nyuszinak

Ahogy már a bevezetőben is említettük, a nyúl emésztőrendszerének optimális működéséhez nagy mennyiségű rostra van szüksége, melyet széna etetésével biztosíthatunk. Étrendjének tehát ez a legfontosabb része: a táplálék 85-90 %-át ez tegye ki.  Széna egész nap, korlátlan mennyiségben legyen előtte.  Általános szabályként tartsuk szem előtt, hogy minden  nyuszinak akkora kupac szénát kellene megennie naponta, amekkora saját maga.

Nagyon fontos, hogy csak kifogástalan minőségű szénát kapjon kedvencünk, ami teljesen száraz, kellemes illatú. A dohos, penészes vagy földdel szennyezett, poros széna ugyanis súlyosan megbetegítheti, akár el is pusztulhat. A penészes szénát könnyen felismerhetjük dohos szagáról, szürkés színéről, illetve a gombára utaló fekete, fehér vagy szürke pöttyökről. A poros szénát is kerüljük, mert a szénapor belélegzett szemcséi légzőszervi problémát okozhatnak és a szemet is irritálhatják.

A zöldségek is adhatunk kedvencünknek, de kizárólag nasi szinten. A zöldeleségek skálája nagyon széles, mert a nyuszik sokféle zöldséget, gyümölcsöt szeretnek. Fontos azonban, hogy a zöldségeket és más friss takarmányokat fokozatosan vezessük be étrendjükbe. Ha a nyuszkó korábban még nem kapott zöldeket, csak kb. 3 hónapos kortól, kis mennyiségben, fokozatos hozzászoktatás után adjunk neki. A legbiztosabb módszer, hogy egyszerre egy féléből egy kis kockát/szeletet kapjon, majd ha ez nem okozott problémát, emelhetjük ebből az adagot. 5-7 nap után (az előbbi módszerrel) újabb fajtával is próbálkozhatunk. Ha esetleg bogyólágyulás, hasmenés lépne fel, csökkentsük a mennyiséget, vagy egy ideig egyáltalán ne is adjunk zöldet. Ha az emésztési probléma elmúlt, újrakezdhetjük a szoktatást. Alapvetően arra kell ügyelni, hogy a zöldtakarmány lehetőleg szobahőmérsékletű legyen, és ne legyen szennyezett.
Fű-szezonban – tavasztól őszig – a zöldfélék teljes egészében helyettesíthetők fűfélék adásával, de ez is kizárólag szoktatással vezethető be.(Fűféléken elsősorban az egyszikű fűféléket értjük.)
A nyuszik nem egyformán reagálnak a zöldek etetésére. Ami az egyiknek pont jó, a másiknak  lehet, hogy túl sok. Ki kell tapasztalni, hogy a nyuszinak mennyi az, ami még nem árt meg. Jó, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nyúl nem ragaszkodik a túl változatos kiegészítő eledelhez, ha csak pár félét szokott meg és azt kapja, az is bőven elegendő neki. A bélrendszer ugyanis sokkal jobban működik, ha nem kell állandóan újfajta élelemhez  alkalmazkodnia.

Főleg alacsony cukortartalmú zöldséget/gyümölcsöt válasszunk (ezért a répa, alma kevésbé jó, nem is beszélve a körte, szilva, nektarin stb., kiugróan magas cukortartalommal bíró gyümölcsökről), és ügyeljünk rá, hogy vegyszermaradék ne legyen benne! (A magas cukortartalom a bélben élő káros baktériumok elszaporodásának kedvez, valamint az elhízást is elősegíti, a vegyszerek pedig hosszantartóan adagolva károsítják a májat, illetve az egész szervezetet.) Ez globálisan is igaz: csak megbízható forrásból származó eleséget adjunk a nyuszinak! Sokszor a legszebb zöldség épp azért a legszebb, mert tele van vegyszerekkel, ami a károsítóktól megvédte ugyan, de az egészségre ártalmas is lehet. Füvet ne szedjünk közvetlenül autóút és úttest mellől, mert itt a kipufogógáz/szálló por miatt rengeteg káros anyag halmozódhat fel a növényekben. Ha kedvencünk már hozzászokott a zöldekhez, napi adagját 3-5 féléből állítsuk össze. Nem kell azonban túl sokféle zöldségből álló étrend, mert az a bélflórának nem tesz jót.

Igyekezzünk inkább alacsony kalcium tartalmú zöldségeket adni a nyuszinknak, mert sajnos egyre több a vesehomok (sludge) miatt beteg nyuszi.
A nyulak a húgyutakon keresztül alapból kalcium karbonátot választanak ki. Ez normál esetben is időnként üledék formájában távozik a vizelettel. Ha a normálisnál több homok termelődik a vesében, az előbb utóbb betegséghez vezet.

Nyulaink szívesen rágcsálják a gyümölcsfák ágait is (levelet és kérget egyaránt), de ezeken kívül adhatunk nekik bükk-, juhar-, fűz-, nyár-, nyír- és mogyoró ágat is. Itt is figyeljünk azonban a permetszer mentességre. (A csonthéjas gyümölcsöt termő fák ágait tilos adni a nyusziknak, valamint az akác, orgona, dió is mérgező számukra.)

A nyúl étrendje 2: Szárazeledel / táp

A szárazeleség teszi ki az étrend legkisebb hányadát (kb. 5%), mert végül is az üregi nyulak sem kapnak póteleséget.

Ma már nagyon sokféle készen kevert eleséget vehetünk, melyek nagy része kielégíti a nyulak igényeit. A legtöbb tápban, keverékben még túlzott is a tápanyagmennyiség.

A nyuszik számára a legjobbak a prémium minőségű tápok, melyek  homogének (nem látszanak a tápban az összetevők, így a nyúl nem tudja kiválogatni), pelletáltak (minden szem ugyanúgy néz ki), nincs bennük ízfokozó és színezék, minimum 20 % rost tartalommal bírnak.  Ma már több,  a széna rosttartalmához közelítő (30 %) tápot is lehet kapni.

A törpenyulak tápanyagtartalom igénye: nyersfehérje: 12-14%,  zsír: max. 3%,  rost tartalom: min.16-18% (lehet több, és tendáljon a széna 30 %-os rost tartalmához)
Általános szabály, hogy a jó minőségű tápban
– a rosttartalom mindig magasabb a fehérjetartalomnál.
– a Ca:P arány normális esetben 1,5. (Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy megnézzük  a tápot, mennyi benne a kalcium (Ca) és mennyi benne a foszfor (P). A két számot elosztjuk egymással (a kalcium legyen elől). Ennek a számnak  1 és 2 közé kell esnie. Amelyik táp 2 fölé megy, az nem jó. Amelyik 2 körül van, vagy amelyik sávosan adja meg az értéket, az nem árulkodik nagy szaktudásról.
Mivel egyre több a vesehomok (sludge) miatt beteg nyuszi, az is fontos, hogy ne legyen magas Ca tartalma a tápnak (0,6 %-ig megengedett, de a vesebeteg nyusziknak jobb, ha kevesebb Ca -t tartalmaz a táp.)

 A nyúl étrendje 3: Finomságok

Habár a nyulak táplálékigényét a korlátlan mennyiségű széna, némi zöldség és szárazeledel teljes mértékben kielégíti, kevés olyan gazdi van, aki ne szeretne kedveskedni valamilyen extra finomsággal kedvencének. Ennek megfelelően a kereskedésekben számtalan, különböző összetételű jutalomfalat kapható, de ezeknél is a legfőbb szabály, hogy minél inkább (a nyuszi számára) természetes alapanyagú rágcsálnivalót válasszunk!

A legideálisabb jutalomfalatok a különböző zöldségszirmok (pl. tökhéj, borsóhéj, cékla), szárított virágok (pl. hibiszkusz, pitypang, körömvirág, kasvirág, kamilla, útifű). Természetesen ezekből sem kaphat korlátlan mennyiséget!

A különböző chipsek már kevésbé jók (pl. alma, répa), de etethetjük, ezekből mértékkel, heti néhány alkalommal kapjon csak, mert erősen hizlalnak.

A joghurtos dropszot, nyúlsütit, nyúlcsokit hagyjuk a polcokon, ezek összetevői (tejtermékek, csokoládé) megbetegítik a nyulat. Ugyanígy a mézeskarikák, -rudak (magas cukortartalmuk miatt) is a kerülendő kategóriába tartoznak. (Az állattartás egy nagy üzlet, a boltban minden eladó, nekünk gazdiknak nagyon észnél kell lennünk a vásárlásoknál.)

Jutalomfalatként egy nyuszi- és pénztárcakímélő tipp: a napi szárazeleség, vagy akár zöldségadagjából tegyünk félre néhány finomabb darabot, és azt adjuk neki. Ugyanúgy fog örülni, mint bármely, boltban vásárolt dolognak, viszont nem viszünk be plusz kalóriát, esetleg káros anyagot a szervezetébe.

Meg kell még említeni a többféle kiszerelésben kapható gyógynövényes szénákat. Habár a széna a nyulak fő tápláléka, ezeket a termékeket gyógynövénytartalmuk miatt csak mint kiegészítő táplálék adjuk. Legjobb megoldás, ha a normál szénába belekeverjük, így mindig jut egy kis adag a nyuszinak. A nyulak által leginkább kedvelt növények magas kalcium tartalmúak (petrezselyemzöld, kapor, bazsalikom, sárgarépa zöldje, lucerna, lóhere).

Miből mennyit ehet a nyúl?

Attól függ, mennyi idős, mennyit mozog, milyen fajta (törpe, vagy házinyúl) hol tartjuk és mennyire hajlamos nyuszkónk a hízásra, de van pár alapszabály:

 • Mindig legyen korlátlan mennyiségben elérhető széna a nyúl előtt, mert ez a főeledel.
 • Friss víz is mindig legyen előtte! (Télen a szabadban, ketrecben, nem fagymentes helyen tartott nyuszi befagyott vizét napi minimum két alkalommal cserélni kell iható állapotúra.)
 • Amíg kicsi (6 hónapos korig), valószínűleg nem fog elhízni, viszont ha nagyon sok tápot eszik, csökkenhet a szénafogyasztása. Ilyen esetben adjunk neki kevesebb tápot.
 • Egy kifejlett nyúl (kb. 1-2 kg-os) a szénához és a zöldtakarmányhoz általában egy evőkanálnyi szárazeleséget kaphat naponta (adhatjuk két részre osztva reggelire és vacsorára is).
 • Szoptatós anyaállat előtt egész nap lehet szárazeleség.
 • Beteg, lábadozó nyúl kapjon energiadúsabb eleséget, arra azonban figyeljünk, hogy a bélflóráját ne borítsuk fel ezzel.
 • Túlsúlyos kedvencünk napi szárazeleség adagját fokozatosan csökkentsük, kapjon több zöldeleséget, s mozogjon többet. Fiatal állatot csak szoktatás után etessünk zöld takarmánnyal.
 • Nyáron növelhetjük a friss, zöld fű mennyiségét és csökkenthetjük a széna adagot.

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.