Nyuszi hűtése melegben

Általánosságban elmondható, hogy a nyuszik jobban tűrik a hideget, mint bírják a meleget. Ezért a mostanában egyre melegebb nyarakat a nyuszik is nehezen viselik.

A nyuszik hűvösen tartása fontos: nem izzadnak és nem lihegnek, ezért saját magukat nem tudják lehűteni. Felelős nyuszigazdiként a te feladatod a számára biztonságos hőmérsékletet bizonyítani.

Mi a nyusziknak az ideális beltéri hőmérséklet?

A törpenyúl számára az ideális hőmérséklet sok emberéhez hasonló. A nyuszik 14-20 fokban érzik magukat legjobban.

Viszont az emberrel ellentétben a nyulak az ennél magasabb hőmérsékleteket egyre nehezebben bírják. 23-24 fokig még tolerálják a meleget, de 25 fok felett már kellemetlen lehet nekik a meleg, és huzamosabb ideig túl melegben tartózkodva hőgutát kaphatnak. (A nyuszi hőguta pedig komoly dolog erről még lejjebb írunk.)

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan segítheted a nyuszid hőmérsékletének szinten tartását, és hogyan kerülheted el a hőgutát.

Hogyan hűtsük a nyuszit a meleg lakásban?

Beltéren, lakásban tartott nyuszik esetében a legfontosabb a lakás megfelelő hőmérsékleten tartása.

 1. Sötétítsünk. Függönnyel, palettával, redőnnyel több fokkal hűvösebben tarthatjuk a lakást.
 2. Lehetőség szerint a hajnali órákban szellőztessünk, ilyenkor van ugyanis a leghűvösebb. Hőhullám idein estig tartsuk az ablakokat csukva — felesleges beengedni a kinti hőséget a lakásba.
 3. Ha mozog a levegő, akkor a legmelegebb napszakokon kívül (reggel, este) a lakás tájolása, az ablakok elhelyezése és a szélirány alapján lehet kísérletezni kereszthuzattal. De mindig figyeljünk oda, hogy csak olyan irányból engedjünk be kintről levegőt, ahonnan hidegebb jön, mint ami bent van. És a nyúl se legyen közvetlen huzatban, mert nem egészséges a számára.

Törpenyúl hűtése hőségben: közvetlenül, de óvatosan

Hogyan tehetjük a nyuszink számára elviselhetőbbé a meleg nyári napokat?

1. Vigyük el a nyuszi házát a melegből

Az első ellenőrzőkérdés: hol található a nyúl ketrece a lakásban? A legmelegebb szobában? Közvetlen napfényben? Hőségben költöztessük át hűvösebb helyre, és el a közvetlen napfény útjából.

2. Ne tegyük a ketrecet ventilátor, klíma útjába

Logikus ötletnek tűnhet ventillátort irányítani a nyúlra, „hadd hűljön”. De ventilátort és klímaberendezést soha nem szabad közvetlenül a nyuszira irányítani. Őket is pontosan ugyanúgy zavarja, mint amikor mi kapjuk közvetlenül az arcunkba a légpörgetést. Sőt, az erős levegőfújástól a szemük is begyulladhat és náthásak is lehetnek.

Ha nem irányítottunk ventillátort a nyuszi arcába, mégis gyulladtnak tűnik a szeme, vagy náthás tüneteket mutat (nedves az orra, átlátszó vagy fehér váladék folyik orrából vagy szeméből), az komoly betegségre utalhat – irány az állatorvos!

3. Mindig legyen a nyuszinak friss, hideg víz

Mindig legyen a nyuszi itatójában friss hideg víz. Nyáron és meleg időben ne várjuk meg, amíg megissza a vizét, cseréljük gyakrabban.

4. Óvatos fülvizezés

A nyuszik füle erekben gazdag, ezért nagy szerepet játszik a testük hőmérsékletének szabályozásában. Ha óvatosan a fülek külsejét bevizezzük, a párolgáson keresztül hűthetjük.

A fülvizezéskor vigyázni kell viszont arra, hogy a nyuszi fülkagylójába ne menjen víz! Csak a fül külsejét vizezzük.

5. Jégakku vagy jéghűtött vizes palack

A hideg levegő lefelé száll. Ezt kihasználhatjuk azzal, hogy a ketrec tetejére jégakkut, vagy palackban lefagyasztott vizet helyezhetünk — akár többet is. Így ha melege van, a nyuszi alá tud helyezkedni hűsölni. (Okosabb nyulak időnként a ketrecet megrúgva még „zuhanyt” is vesznek. 🙂 )

Ha a nyuszink a lakásban él napközben, akkor közvetlenül mellé is tehetjük a törölközőbe csavart jégakkut vagy vizes palackot. (Ilyenkor ő eldöntheti, hogy melléfekszik-e hűsölni, vagy játszik-e inkább a törölközővel. 🙂 )

6. Hűtött járólap

Ha van kéznél építkezésből-felújításból megmaradt, egyben maradt járólap, ezt is felhasználhatjuk a nyuszi megsegítésére. Ha nincs, vehetünk 2 darabot is barkácsboltban.

Nyuszi hűtésére a gránitlap a legjobb, a gránit ugyanis még a legnagyobb melegben is hűvös marad. Más anyagból készült járólap normál hűtőtérben elhelyezhető, majd ha lehűlt, betehetjük a nyuszi ketrecébe, ő meg rá fog feküdni. 🙂

Azért javasoltam, hogy legyen kettő, mert akkor váltás cserével alkalmazható a rendszer. Amíg Nyuszkó egyik járólapon fekszik, a másik hűl, aztán lehet cserélni.

7. Mondja meg a nyuszi, hol van neki hűvös!

A lakásban szabadon élő nyuszi megtalálja magának a lakás leghűvösebb részét, bemegy akár a fürdőszoba kövére is. Hagyjuk neki!

Ha a nyuszit többször tartjuk ketrecben és nem szabadon járkál a lakásban napközben, meleg időben lehet, hogy érdemes többször, hosszabb ideig kiengedni (egy nyúlbiztosított lakásba).

nyuszi hűtése melegben

Nyúl hűtése udvari tartás esetén

A törpenyúl.hu-n elsősorban a beltéren kedvencként tartott nyuszikra koncentrálunk. De persze van, aki udvaron tartja a nyuszit.

 • Amennyiben kint tartjuk kedvencünket, mindenképpen biztosítsunk számára árnyékot, és  lehetőséget ahhoz, hogy akár üreget is áshasson magának a földbe. (A törpe és házinyuszik ősei az üregi nyuszik voltak, és az üreg készítés mai napig a vérükben van. 😉  )
 • Cseréljük naponta többször a vizet, tehetünk bele egy-két jégkockát is, adjunk több lédús ennivalót (elsősorban fűfélékre gondolunk, hiszen a nyúl fűevő jószág), és a beltéri nyusziknak javasolt hűtési módokat is alkalmazhatjuk. (Fül vizezés, jégakku elhelyezése.)
 • Egy föld alatti üreg még a nagy melegben is hűsítő tud lenni. Ehhez biztonságossá kell tenni kedvencünk kinti lakhelyét, mert nem csak ő tud kifelé ásni, de kintről is be tudnak hozzá hatolni ragadozók, amely akár végzetes is lehet.

Vigyázat! Ha a nyúl huzamosabb ideig, árnyék nélkül tartózkodik a tűző napon, vagy árnyékban, de nagy melegben van, hőgutát kaphat.

A nyuszi hőguta 3 jele

Ha a nyuszink az alábbi tüneteket egyszerre produkálja, fennáll a hőguta veszélye:

 • A nyuszi az oldalán fekszik és
 • Piheg, gyorsan veszi a levegőt és
 • Nem reagál külső ingerekre (nasi falatra sem)

Ha ezeket a tüneteket észleljük, cselekedjünk gyorsan!

Mi a teendő törpenyúl hőguta esetén?

 1. Ha a nyúl épp melegben vagy tűző napon fekszik, onnan óvatosan vegyük fel és vigyük azonnal hűvösebb helyre. Helyezzük hűvös (de nem jéghideg) padlóra, például járólapra, vagy kültér esetén árnyékos felületre.
 2. Hozzunk kézmeleg (25-30 fokos) vizet.
 3. Az egyik kezünkkel emeljük meg picit óvatosan a nyuszi fejét, hogy ne menjen víz a fülébe.
 4. Másik kezünkkel locsoljuk vízzel a nyuszi testét, hogy csökkentsük a testhőjét.
 5. Ha a nyuszi állapota perceken belül nem változik, továbbra sem reagál, azonnal vigyük orvoshoz, ahol az infúzió életet menthet.

Fontos! Tilos hideg, jéghideg vízzel a hőgutás nyuszit locsolni, mert a nagy hőkülönbség miatt hirtelen túlhűtés és sokkhatás következhet be.

Nyuszi szállítása melegben

A nyulak hőérzékenysége miatt alapvetően nem javasoljuk a meleg időben szállítást, főleg nem hosszabb ideig. Kivétel, ha orvoshoz kell vinnünk.

Ha kénytelen vagy melegben utazni a nyuszival (pl. az állatorvoshoz), akkor a következő lista elemeit vegyétek figyelembe:

 1. Lehetőség szerint a szállító jármű legyen klimatizált.
 2. A szállító dobozba tegyél több jégakkut, vagy fagyasztott vizes palackot, hűtés céljából. (Ez különösen akkor fontos, ha nem tudod elég hűvösre hűteni a járművet.)
 3. Legyen nálad extra víz, hogy a nyuszi fülét időről időre be tudd vizezni. A párolgás hőelvonással jár, a nyuszi füle légkondicionáló szerepet tölt be. A víz párolgása a fülről hűti a nyuszit.

Segítsd a többi nyuszigazdit is!

Töltsd le a nyuszi hűvösen tartásáról készített infografikánkat, és küldd el nyúlgazdi barátaidnak, oszd meg a közösségi médiafelületeiden. Védjük együtt a nyuszikat a nyári melegben!

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.