A törpenyúl élettartama

Mi egy törpenyúl élettartama? Meddig él egy törpenyúl?

A kérdés körülbelül olyan, mintha megkérdeznénk: meddig él egy ember?

Minden élőlénynél rengeteg körülmény befolyásolja az életkort, nincs ez máshogy a nyusziknál sem.

Egy törpenyúl élettartamában mindenképpen közrejátszik:

 • az örökölt genetika
 • a tartási körülmények
 • a háztartási balesetek
 • a helyes etetés
 • hogy ivaros vagy ivartalan-e a nyuszi
 • hogy oltott vagy oltatlan a nyuszi
 • hogy egyedüli nyuszi-e, vagy társsal él

Ebben a cikkben elolvashatod, mivel tudod biztosítani, hogy kedvenced minél tovább élhessen egészségben, boldogságban.

Meddig él egy törpenyúl?

A nagy átlag a nyuszik életkorában a 6-8 év, de nyilván vannak szélsőségek.

Az általunk ismert, eddigi legöregebb nyuszi Nyuszkamaki volt, aki a 16. születésnapja előtt egy hónappal költözött el a Szivárványhídhoz.

Persze bármennyire is szeretnénk, nem várható el a nyuszinktól, hogy matuzsálemi kort érjen meg, és nyilván nem lehet úgy nekiindulni egy kisnyuszival, hogy csakazértis legyen 16 éves. Mindemellett ma már egyáltalán nem ritka, ha egy nyuszi 10 év körüli élettartamot él meg.

Ahhoz, hogy biztosítsuk, hogy a nyuszink hosszú, egészséges életet éljen, tisztában kell lennünk azokkal a tényezőkkel, amikre van ráhatásunk, és azokkal, amikre nincs.

Az elsőszámú befolyásoló tényező: a genetika

A nyúl élettartamában nagyon sok múlik a genetikán.

A nyuszik kromoszómaszáma 44, melyet a nyúlfiak fele-fele arányban az apa- és anyaállattól örökölnek, a véletlen közreműködése által.

Az egyik nagyon fontos szerepe a színgenetikának van. Recesszív, és domináns elvek alapján tudnak ugyanis a tenyésztők a párosításnál kalkulálni azzal, hogy milyen színű utódok fognak – nagy valószínűséggel – születni, bizonyos fedeztetésekből. Az öröklődő dolgoknak a tenyésztésben igen nagy szerepük van, és mivel igen bonyolultak, valamint a kedvtelésből tartott nyusziknál nincs igazán jelentősége, a továbbiakban nem mélyednénk el benne.

A másik, sokkal fontosabb dolog, hogy a nyuszik fogazata, fog állása mindig mindkét szülőtől öröklődik. Nincs is ezzel különösebb gond egészen addig, amíg fajtatiszta bak és nőstény nyúl fedeztetéséből születnek utódok. Probléma akkor lesz, amikor álló- és lógófülű nyuszit párosítanak. Ha megnézzük például egy mini kosorrú, illetve egy rex nyúl koponya formáját, szembetűnő a különbség: az álló fülű nyuszi koponyája egy fektetett tojásra hasonlít, míg a kosorrú nyuszi koponyája inkább egy kerek almáéra. Egy ilyen fedeztetésből nagy valószínűséggel születik bulldog harapásos utód. (Sajnos a veleszületett fogprobléma nagyon komoly dolog, erről majd a fogas dolgoknál részletesebben olvashatsz.)

Tenyésztők nem fedeztetnek különböző fajtájú nyuszikat, és az esetleg foghibát örökítő (azonos fajtájú) párosokat is kizárják a tenyésztésből.

Sajnos egyre több a magát tenyésztőnek tekintő, de a nyulak tenyésztésének sajátos szabályait és ezzel a nyuszik egészségét figyelembe nem vevő szaporító (vagy megélhetési „nyúltenyésztő”). Ezért ha nem közvetlenül megbízható tenyésztőtől, hanem állatkereskedésből veszünk magunkhoz nyuszit, számolnunk kell a lehetőséggel, hogy esetlegesen foghibás nyuszi kerül hozzánk. (Tényleges tenyésztő soha nem ad el állatkereskedésnek nyuszit.)

Ezért nem mindegy tehát, hogy honnan származik a kedvencünk.


Amit a gazdi is befolyásolhat: Tartási körülmények

Ahogy a genetikán, a nyuszi tartási körülményein is nagyon sok múlik.

Mire van szüksége lakásban egy nyúlnak?

Mi, emberek sem vagyunk képesek élni egy 2×2 négyzetméteres lyukban, a nyuszik sem tudnak élni egy szűk, kis alapterületű, alacsony helyen. Kifejezetten állatkínzás bezárni őket egy nem megfelelő, kis alapterületű helyre (ketrec, szoba, kennel). Egyedüli törpenyuszinak minimum a 100x50x50 cm-es ketrec már megfelel, de ha társsal él, szükséges nekik nagyobb, minimum 120x50x50-es ketrec. Nyilván, ha ennél nagyobb van, az még jobb. Minden esetben szükség van napi több órás szabad futkározásra, mert a nyúlnak alapvető szükséglete a rohangálás, felfedezés. Ez többnyire este, a gazdi munkából hazaérkezése után szokott bekövetkezni, felügyelettel.

Egész életükben, kizárólag ketrecben tartott (pl. tenyész-) nyuszik az évek során a mozgás hiánya miatt gerinc-károsodást szenvedhetnek.

Hogyan élhet biztonságosan kertben egy nyúl?

A nyúl jobban tűri a hideget, mint bírja a meleget. A kinti (udvari) tartásban – szerintem – pont a nyúltartás lényege tűnik el: az együttélés kedvenceinkkel.

Ha mégis a kinti tartás mellett döntenétek, a következőkre kell odafigyelni.

 • A házi és törpe nyulak ősei az üregi nyulak voltak, ezért kiválóan tudnak a föld alatt üregeket ásni. A helyüket érdemes úgy körbe keríteni, hogy 1-1,5 m mélyen a betonoszlopok között egy kerítés is legyen lent, nehogy belülről alagutat ásva meglépjenek a nyulaink.
 • Megoldást kell találni arra is, hogy fentről is biztonságos legyen a kifutó, különben bármilyen ragadozó madár, de akár nyest, nyuszt, menyét vagy róka is képes elvinni kedvencünket.
 • Nyáron gondoskodni kell, hogy legyen árnyék a tűző nap ellen, ugyanis a nyuszik könnyen hőgutát kaphatnak. Télen gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan álljon rendelkezésükre víz (ne fagyjon be az itató), és a hideg elől, jól szigetelt, biztonságos   házuk legyen.
 • A nyulak zsákmányállatok, nagyon ügyesen titkolják betegségüket. A kinti nyúltartás valós veszélye, hogy nem vesszük észre időben kedvencünk betegségét, így előfordulhat, arra érünk haza, hogy az előző nap még tökéletesen működő nyúl már csak testében van velünk.

Háztartási balesetek elkerülése

A benti nyúltartás sem jár veszély nélkül. Az otthon nyúlbiztossá tétele a gazdi feladata, hiszen ezzel is biztosítja, hogy kedvence minél tovább élhessen.

“Mi baja lenne a nyúlnak a lakásban?”

A nyuszik kifejezetten kíváncsiak, ezért mindig nagyon kell figyelni, hogy merre járnak, mert egy pillanat alatt történhet súlyos kimenetelű baleset is.

Elvileg nyúlbiztos lakás nem létezik, mert a nyuszik nagyon leleményesek, a leglehetetlenebb dolgot is megcsinálják, amire a gazdi nem is gondol soha.

Csak néhány példa az elmúlt évtizedek nyuszigazdi-sztorijaiból:

 • A nyúl talpain vastag bunda van, szájuk pedig – bármennyire hihetetlen – szőrös, ezért ritkán éri őket áramütés. Ezzel együtt előfordul, ha a rosszul vagy egyáltalán el nem rejtett elektromos kábelhez hozzáfér a nyúl.
 • Tudunk több áramütéses esetről is. Az egyik nyuszi pl. hűtőszekrény mögé bebújt, és többet nem jött ki. Másik esetben a nyúl ráharapott egy kábelre, eltörte két fogát és a járomcsontját. Túlélte, de hónapokig jártak az orvoshoz kezelésre. Olyan is előfordult, hogy a nyúl belepisilt a hosszabbítóba, ezáltal kivágta a biztosítékot.
 • Rosszul rögzített bútor is ráeshet a nyuszira. (Volt rá példa, állkapocstörés lett belőle, és a műtétet sajnos nem élte túl a nyuszi.)
 • Többször is előfordult, hogy a gazdi véletlenül lépett, vagy ült rá a nyuszira.
 • Állkapocs csonttörésről is van tudomásunk, rálépés miatt. Volt példa arra is, hogy a gazdi véletlenül rálépett a nyuszi farkára, aki viszont elszalad, és a pomponja leszakad. E történetet az állatorvos „fejezte” be.
 • Előfordul, hogy a nyuszi rosszul méri fel a távolságot, elvéti az ugrást, emiatt lábtörés, állkapocstörés következik be.
 • Nem ritka, hogy a ketrec lenyitott ajtajába, vagy a ketrec tetején rohangálás közben a rácsok közé beszorul, beakad a nyúl lába, emiatt megrándul, vagy eltörik. Ha kinyitjuk kedvencünk ketrecének ajtaját, mindig hajtsunk az ajtóba egy plédet vagy törölközőt, ezzel megakadályozzuk a ki-beugráláskor a nyúl lábának beszorulását.  A ketrec tetejére is tegyünk mindig pokrócot.

Nyúlbiztosított lakás = biztonságos lakás a nyúlnak

A lakás nyúlbaráttá tétele nem hatalmas munka, de elkerülhetők vele a fenti balesetek.

Ezekre mindenképpen érdemes odafigyelni:

 1. a lelógó kábeleket a nyúl elől el kell rejteni
 2. el kell pakolni az elérhető közelségben levő konnektorokat és hosszabbítókat
 3. zárjuk el előle a potenciálisan veszélyes szűk helyeket (hűtő mellett, tűzhely alatt, konvektor alatt)
 4. billegő bútorokat, lelökhető, súlyos tárgyakat tegyük el vagy rögzítsük, hogy ne boríthassa magára
 5. a ketrec ajtaja/teteje legyen letakarva egy törölközővel, konyharuhával, kis pléddel, hogy ha esetleg ráugrana, ne akadjon bele a mancsa
 6. nagyon figyeljünk, hogy ne lépjünk a nyuszira – elképesztő gyorsak tudnak lenni, tapasztalt nyúlgazdiknál megfigyelhető az óvatosan, szinte csoszogva közlekedés

Egyedüli nyuszi, vagy társsal él

Nyuszinak nyuszi a társa.   Lehet egyedül is tartani nyuszit, de sokkal boldogabbak, ha van egy fajtársuk. Vagy kettő. 🙂 Normális esetben a gazdik sokat vannak távol a munkájuk miatt, a nyuszik egyedül otthon. Sokkal jobb nekik, ha ott egy fajtárs, akihez hozzá lehet bújni, lehet nyalogatni, mosdatni, vele együtt szénázni, együtt aludni addig is, míg a gazdi hazaér. A nyuszik mindenben utánozzák egymást: együtt mosakodnak, együtt szénáznak, együtt futkároznak. Például ha egy rosszul szénázó nyúl mellé egy jobban szénázó nyúl kerül, az kifejezetten jó hatással lesz a kevésbé szénázó nyuszi szénafogyasztására.

A legjobb párosítás az ivartalan bak és ivartalan lány, nagyon jól működik az egy ivartalan bak és két ivartalan lány társítás is.

Az azonos nemű  párok még ivartalanul is a legritkábban jönnek ki jól egymással. Van erre is példa, de ezek többnyire azon kivételek, melyek a szabályt erősítik.

Ha biztosan tudjuk, hogy majd több nyuszit szeretnénk, először egy bakot vigyünk haza, mert ők könnyebben elfogadják a későbbiekben egy nőstény érkezését, „betolakodását” a territóriumba.

(Fedeztetéskor a tenyészetekben is a nőstényt teszik be a bakhoz, és nem fordítva. Ez is amiatt van, mert a nőstény nagyon védi a saját területét minden betolakodótól.)

Nyúlegészség

A nyuszi egészségét rendszeres orvosi vizsgálatokkal (megfelelő nyuszis orvossal!), oltásokkal, helyes etetéssel és ivartalanítással biztosíthatjuk. 

Helyes etetés

Ezt a témát maximálisan kiveséztük már a tematikus cikkekben.  Sokak szerint a nyúl egészsége a (vak)belében van. Ez igaz is, mert ott élnek azok a jótékony bacilusok, melyek a nyúl számára biztosítják a tökéletes bélflórát, ezzel a tökéletes emésztést.

Ha ezt – huzamosabb ideig tartó – helytelen etetéssel felborítjuk, nehezen, vagy egyáltalán nem lehet visszaállítani.

A széna nemcsak tápláléka a nyúlnak, és a cellulózt emésztő jótékony baciknak szükséges élelem, hanem a fogak koptatásához is nélkülözhetetlen. Az a nyúl, aki széna helyett tápot, magokat, vagy zöldségeket eszik, nem fogja tudni rendesen koptatni a fogát, ez pedig az emésztési problémákon túl fog problémákhoz is vezethet. (A fogak a széna rágása során koptatják egymást.)

Évek múlhatnak azon, hogy ivaros vagy ivartalan-e a nyuszi

A felelős állattartás szorosan magában foglalja az ivartalanítást és az oltást is. (Az oltásról itt olvashatsz bővebben.)

Az ivaros nyuszik többnyire „szagosabbak” és sokkal rendetlenebbek. Gyakran szanaszét pisilnek és bogyóznak, ezzel szinte istállóvá varázsolják az életteret, de az agresszivitás is gyakori náluk : terület-védéskor, udvarláskor csipkelődés, harapás is gyakori.

Magas hormontermelésük miatt túlfűtöttek lehetnek, ez pedig akár látens gyomorfekélyt is okozhat.

Az ivaros nyuszik hamarabb lesznek daganatosok. Ez különösen veszélyes nőstény nyuszik estében, de ivaros bakoknál is előfordul heredaganat, főleg idősebb korban. (Erről a témáról bővebben az ivartalanításnál olvashatsz.)

Általánosságban igaz, hogy az ivartalanul élő nyuszik hosszabb életűek. Azért is, mert ivartalanul hamarabb társítják őket másik nyuszi mellé, ami szintén meghosszabbíthatja az életüket.

Oltott-e a nyuszi?

Ha oltatlan egy nyuszi, akkor megbetegedhet mixomatózisban, RHD1 illetve RHD2 betegségben is.Ezek a betegségek oltással megelőzhetőek. Ha már az állat megbetegedett, gyógyszerrel nem gyógyíthatóak.

Az oltás fontosságáról külön itt olvashatsz.

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.