Miért pisil a nyúl…?

Az egyik leggyakoribb kérdéskör a törpenyúl viselkedésével kapcsolatban a „miért pisil a nyúl a…” kezdetű. Miért pisil a nyúl az ágyamra? Miért nem csak a WC-jébe pisil? Miért pisil a nyuszim mindenhova? És így tovább.

A kérdés megválaszolásához meg kell néznünk, hogyan végzi a dolgát a nyúl a természetben.

Nyúlpisi-történelem

A törpe- és házinyulak ősei az üregi nyulak. (A mezei nyúl egy teljesen más faj, annyi köze van a két fajnak egymáshoz körülbelül, mint a kutyának és a macskának.)

Az üregi nyúl mama a föld alatti üregrendszer egyik végét kinevezi WC-nek, oda jár dolgát végezni. Ez lesz a föld alatti üregrendszer legszagosabb helye.

A nyúlfiak, mikor már elkezdenek kijárni a fészekből, felfedezik ezt a részt, ettől kezdve ők is odajárnak dolgukat végezni.

Az ember az élete nagy részét – jó esetben napi 6-8 órát – alvással tölti az ágyában. Az embernél – nyúl orral szimatolva – a legszagosabb hely az ágy.

Miért pisil a nyúl az ágyamra?

A fentiek alapján megfordíthatjuk a kérdést:

Honnan tudhatná szegény nyúl, hogy az embernél legszagosabb hely nem azonos a WC-vel?

Nem tudhatja.

Ezért a „miért pisil a nyúl az ágyamra” kérdésre a megoldás egyszerű:

Ha a nyuszi elkezdi az ágyat jelölni a vizeletével, az egyetlen lehetőség őt erről leszoktatni, hogy következetesen nem engedjük fel az ágyra/kanapéra. Ha odaszokik, nagy valószínűséggel nem fogja már ezt a dolgot elfelejteni.

Az ivartalanításnak egyébként ez esetben is jótékony hatása van. A nyuszik többsége leszokik az ágyra és máshová (szanaszéjjel) pisilésről is. Természetesen ennek is van kifutási ideje: többségében a műtéttől számított 6-8 hetet, de akár több hónapot is kell várnunk ahhoz, hogy változzék a nyuszi viselkedése e téren.

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.