Miért dobbant a nyúl?

A nyuszik elég gyakran nagyot toppantanak a két hátsó lábukkal.

Ez több dolgot is jelenthet, melyet a helyzetből többnyire ki tudunk következtetni.


1. Ha a nyuszi toppant egyet, majd hirtelen elrohan és ahol megáll, ott folytatja a dobolást, akkor minden bizonnyal  megijedt valamitől. Látott, vagy hallott valamit, amit mi nem, vagy számára idegen volt a hallott hang. (A nyuszi hallása az emberénél sokkal jobb.)

Ilyenkor többnyire toppantgat még egy ideig a nyuszi ott, ahová elszaladt, de előfordul, hogy több alkalommal is tovább rohan még, és eltart egy ideig, míg megnyugszik.

Le lehet ülni mellé ilyenkor, és ha ő kezdeményezi, akkor simogatással meg lehet nyugtatni. Kérdezés nélkül nem érdemes megsimogatni, mert van, hogy ilyenkor annyira le van foglalva a „veszéllyel”, hogy nem érdekli a simogatás, és elrohan, de ha ő közeledik, akkor az jelzi, hogy már jól esik neki a figyelem. Ha a kedvenc nasijából is elfogad ilyenkor, akkor már biztosan nincs nagy baj.

2. Udvarlás közben a bak nyúl a nőstényt követve ezzel hívja fel magára a figyelmet, majd sikeres fedezés után (miután lefordult a nőstényről) toppantgat és gyakran még nyekeg, nyögdécsel is hozzá.

3. Ivartalan nyulaknál a toppantás a dominancia-harc része, ezzel hozzák a másik (többi) nyúl tudtára, hogy ők a főnökök a kolóniában.

4. Tapasztaltam olyat is, hogy a nyuszi valahová megérkezésekor toppant egyet, ezzel hívja fel magára a figyelmet, hogy ott van. („Jónapot kívánok.”)

Figyelem!
Ritkán, de előfordulhat, hogy a nyuszi annyira megijed valamitől, hogy sokkot kap. Ilyenkor lefagy, és nem fogad el ennivalót. Ez esetben mindig konzultáljunk egzotikus orvossal, hogy mit tegyünk!

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.