Milyen gyógyszer legyen mindig otthon a nyuszinak?

Az alapszabály, hogy ha bármi baja van a nyuszinak, azonnal irány az állatorvos.

Bármi baj alatt a következőkre gondolunk:

  • nem eszik, nem fogadja el az ételt
  • látod, hogy nem találja a helyét, helyezkedik, gubbaszt,
  • húzza a lábát,
  • furán tartja a fejét,
  • furcsán veszi a levegőt,
  • kifolyik az étel a szájából.

Addig is, amíg eljuttok a dokihoz, itt van néhány gyógyszer, amit érdemes otthon tartani, hogy tudj segíteni a nyuszidon.

Nyuszi házipatika

Vészhelyzet esetére tehát tanácsos otthon tartani az alábbi gyógyszerekből:


Fibreplex for rabbits – probiotikumos rostpótló paszta (ha a nyuszi nem hajlandó enni)

adagolás: naponta 2-3 alkalommal testsúly kg-ként 1 egység a nyuszi szájába nyomva

Meloxidyl 1,5 %-os töménységű fájdalomcsillapító (ez a kutyák fájdalomcsillapítója)

adagolás: 24 óránkénti maximum mennyiség  testtömeg kg-ként 1 ml (ezt az adagot megfelezve 12 óránként is adhatjuk). Az egyszerre beadott fájdalomcsillapító maximális mennyisége 1,6 ml.
Ha tehát a nyuszink nagyobb súlyú, mint 1,6 kg, akkor sem adható neki ennél több fájdalomcsillapító be egyszerre.

Espumisan Baby cseppek (40 mg-os töménységű) – puffadás elleni gyógyszer

adagolás: puffadás esetén óránként  testtömeg kg-ként 1 ml, egymás után 3 ismétléssel. Közben lehet ezt a videót alkalmazni, és minél hamarabb nyúlhoz értő orvoshoz futni a nyuszival.

(A 100 mg-os töménységű Espumisanból testsúly kg-ként 0,4 ml az adag)


Quamatel mini tabletta (10 mg-os) – gyomor nyálkahártya védő gyógyszer 

adagolás: naponta 2x (kb. 12 óránként) testsúly kg-ként ⅛ tabletta vízben oldva. Kényszeretetés esetén a tápba is be lehet keverni.

Betegség alatt, műtét utáni lábadozás idején, kényszeretetés ideje alatt is célszerű adni, mert a fájdalomcsillapító a gyomornyálkahártyát képes károsítani. A Quamatel adagolásával ez kiküszöbölhető, megelőzhető. (A fájdalomcsillapító gyomornyálkahártya károsító tulajdonsággal rendelkezik.)

No-Spa (40 mg-os) tabletta- görcsoldó tabletta

adagolás: naponta 2x (kb. 12 óránként) testsúly kg-ként ⅛ tabletta vízben oldva. (Kényszeretetés esetén a tápba is be lehet keverni.) Kifejezetten görcsoldó hatása van, puffadás, bélleállás esetén hasznos adni. Fájdalomcsillapító mellett is adható.

Kényszeretetéshez táp – az alábbiak közül valamelyik: Oxbow Critical Care, Trovet Recovery, Emeraid Criticale Care, Rodicare Instant, Bunny Nature goVET Rescue feed Supreme Science Recovery Liquid Feed, Burgess Excel Dual Care, Supreme Science Recovery for Small Animals. Adagolás és elkészítési mód a csomagoláson írtak szerint. Többnyire spenótfőzelék sűrűségűre kell elkészíteni a tápot, melyet  nem hideg, de nem is forró vízzel hamarabb elérünk. Jó kézmeleg víz rá a legalkalmasabb.

Orvosi széntabletta: Ha valami mérgező növényhez hozzájut (pl. mérgező szobanövény)  a nyuszi, az orvosi széntabletta azonnali beadása képes a méreganyagokat megkötni a nyúl emésztőrendszerében. (A nyúl gyenge rekeszizma miatt képtelen hányni, minden csak a tápcsatornán végigmenve jön ki belőle.) Egyszerre egy egész tablettát be lehet adni ilyen esetben.

A nyuszira mérgező növényekről itt találsz listát.

Betadine oldat: Külső sebkezelésre, ha valami sebet ejtene magán a nyuszkó, kb. 50% vízzel hígítva.

1 ml-es fecskendő (minimum 5-10 db)

Itt a "nyuszis házipatika" poszter!

Csatlakozz a hírleveleseinkhez, és ajándékba elküldjük a nyomtatható nyuszis házipatikát, benne az összes dologgal, amit érdemes otthon tartanod, ha nyuszival élsz.